Translate

петък, 12 ноември 2021 г.

Нов документален филм за Кристо „В кадър” по БНТ 1

Евгения Атанасова разказва за необикновената съдба на проекта „Опакованата Триумфална арка”  

 

 

Тази вечер от 21:00 ч., в поредицата за актуална документалистика „В кадър” по БНТ 1 ще бъде
премиерата на новия документален филм на Евгения Атанасова, посветен на творчеството на Кристо - „Арката. Мечти за напреднали“. Това е седмият филма на журналистката за Кристо и Жан-Клод.

Авторката споделя, че този път я провокират обичайната дързост на Кристо и необичайната, 60 годишна история на произведението, завършено след кончината на автора си. Кристо още като млад художник мечтае да направи френския национален монумент част от свое произведение. Той гледа Арката от прозореца на първата си парижка квартира, таванска стаичка без течаща вода. Създава първите колажи и рисунки за опаковането още в началото на 1960-те.  А когато през 2017 година президентът Макрон лично разрешил Триумфалната арка да бъде опакована, Кристо едва повярвал, че е тази луда мечта ще се сбъдне.

Евгения споделя, че работното заглавие на филма било „Писмо от Кристо”, защото неговите опаковки наистина й напомнят пакет или писмо, които носят разказ от друго време. Тя вижда в „Опакованата Триумфална арка” израз на любовта на Кристо към изкуството, хората и Париж. Авторката, която е дългогодишна изследователка на творчеството му, цитира, показва във филма първото писмо на художника от Париж. В него той с възторг споделя впечатленията си от атмосферата на града. „Иска ми се да крещя и да викам! Париж, това е най-живият град на света и цялата красота и хубост се е събрала тука. Тичам, гледам безбройните изложби, галерии и музеи…Тука може би има най-хубавата светлина на света, всякога и в облачно и слънчево време. Затова тук се е родил и импресионизмът.“

Но филмът има и друг главен герой – Владимир Явашев, който трябваше да довърши произведението след като Кристо си отиде от този свят през 2020 година. „Аз просто му обещах” – казва племенникът на Кристо. Филмът разказва как става възможно да се случи всичко това, защото произведенията на Кристо имат не само грандиозен мащаб, но включват и редица неподозирани измерения, логистика, социални фактори, политически преговори. Режисура и монтаж на филма са на Владимир Цветанов, а оператор е Любен Бързаков.

Евгения Атанасова започва да следи творчеството на Кристо и Жан-Клод от 2005 година, когато отразява за БНТ проекта „Портите” в Сентрал парк, Ню Йорк. От тогава тя не пропуска големи събития, свързани с авторите. Срещала се е и разговаряла неколкократно с Кристо. Журнсалистката работи в екипа на проекта „Плаващите кейове” на езерото Изео. Авторка е на книгата – „Кристо, Владо, Росен и Плаващите кейове”. Филмът й „Мост към Кристо” е отличен с наградата на София за документалистика.

Гледайте документалният филм на Евгения Атанасова „Арката: Мечти за напреднали“ в документалистиката „В кадър“ по БНТ 1, в петък, 12 ноември, от 21:00 ч.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар