Translate

неделя, 1 декември 2019 г.

Единственият в България пациентски център за НАЕ стана на 6 години


Центрът за страдащите от рядката диагноза Наследствен ангиоедем е в Пловдив  

Първият и единствен по рода си в България пациентски център за рядката диагноза наследствен ангиоедем, навърши шест години от откриването си, съобщава ВИП Комюникейшън.
В този център пациентите имат възможност да бъдат насочени и консултирани от водещи специалисти в тази област. Наследственият ангиоедем /НАЕ/ е описан за първи път през 1882 г. и е пример за първичен имунодефицит и псевдоалергична реакция. Диагнозата е фенотипен израз на предаван по наследство дефицит на плазмения С1 естеразен инхибитор, който се проявява клинично с рецидивиращи, самоограничаващи се отоци по кожата на тялото, лигавиците на горните дихателни пътища, храносмилателната и урогениталната системи. Отоците са бледи, твърди, несърбящи и болезнени и спонтанно преминават обикновено от 24 до 72 часа.
Те обаче са обезобразяващи, инвалидизиращи, а в случай при оток на гърлото - и животозастрашаващи. Важно е всички лекари и особено тези, работещи в спешни отделения, да бъдат запознати със симптомите на наследствения ангиоедем, защото именно там болните са чести посетители.
Центърът се намира в гр. Пловдив - ул. "Капитан Райчо"50. За предварителни - записвания - тел.0878 518267.

Няма коментари:

Публикуване на коментар