Translate

петък, 22 февруари 2019 г.

ВАС потвърди правото на бутилиращата компания „ДЕВИН“ ЕАД да използва марката Devin


Дружеството, водещ производител на натурална минерална и изворна вода, ще продължи и занапред правомерно да развива и налага марката на българския пазар, каквато е била практиката му и досега – от 1994 г., когато тя е регистрирана. Магистратите постановяват, че словната марка Devin напълно отговаря на всички действащи законови изисквания, регистрирана е в съответствие с националните и международните правни норми, а също така по никакъв начин не противоречи на обществения ред и добрите нрави.
С решение от 11.02.2019 г. ВАС, третата и последна инстанция, окончателно отхвърли искането за заличаване на словната марка Девин/Devin, подадена от „Табаков консулт“ ООД. Съдът определя касационната жалба като изцяло неоснователна. Първоначално искането на  „Табаков консулт“ ООД бе отхвърлено от Патентно ведомство, а в последствие и от Административен съд – София град.
В своето решение, магистратите подчертават, че марката Девин/Devin е използвана в пълно съответствие с добрата търговска практика в сектора. Съдът констатира, че както при регистрацията й през 1994г., така и при двете последващи нейни подновявания, Патентно ведомство константно приема, че марката е коректно регистрирана и отговаря на всички законови изисквания.
Магистратите също така не откриват причина словната марка Девин/Devin – наименование на град в България и наименование на находище – да се схваща от потребителя като противоречаща на обществения ред или на добрите нрави. 
„Признатата отличителност на марката води до извода, че потребителят няма да приема ползването й за неправомерно или нарушаващо обществения ред. Изразът Девин/Devin сам по себе си не носи директно послание, което да има пряко дискредитиращо въздействие върху останалите производители на стоки”, пише в съдебното решение.
В заключение Съдът постановява, че марка Девин/Devin не е в противоречие с нормативните изисквания, не нарушава по никакъв начин обществения ред и добрите нрави и не създава правна несигурност. Напротив, Съдът определя използването на марката като напълно законно с оглед на спазения ред при нейната регистрация и приложените от ДЕВИН ЕАД доказателства за получена концесия и системни инвестиции в разработването на находището и рекламирането на бутилираната вода с марка Девин.
Вече повече от 20 години, ДЕВИН ЕАД е пример за отговорно лидерство и дългосрочен ангажимент към развитието на сектора. Компанията инвестира в образователни и социални инициативи, продуктови иновации и нови технологии, а също така се грижи за опазването на околната среда и на природните ресурси в региона, в който оперира. Здравословната хидратация е част от корпоративната мисия на компанията и неин основен приоритет по отношение предлагането на висококачествени продукти и грижа за обществото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар