Translate

събота, 23 февруари 2019 г.

„Борхестриптих“ ще се играе на 28 февруари от 19:30 часа в ДНК


Борхестриптих е вторият текст за театър на Ясен Василев. Авторът стъпва върху три разказа на Хорхе Луис Борхес – „Смърт и компас“, „Вавилонската библиотека“ и „Другият“, които наслагва един върху друг заедно с елементи от биографията на писателя.
Четиримата изпълнители – Василия Дребова, Мартина Апостолова, Цвета Дойчева и Яна Бобева, са четири различни версии на Борхес, превъплъщаващи се в различните му персонажи. В този свят между „библиотека” и „вселена” е поставен знак за равенство, а пространствата и техните обитатели са изцяло изградени от цитати.
Първата продукция на „Борхестриптих” е режисирана от автора и продуцирана от Swatch Art Peace Hotel, Шанхай в края на октомври 2014 г. Всяка от шестте сцени на пиесата се изпълнява на един от шестте етажа в историческата сграда в центъра на града, която днес функционира като резиденция за артисти от цял свят. Филмовата версия на постановката е излъчена по Star TV, Швейцария през 2015 г. в немския превод на Александър Ситцман.
Втората версия на „Борхестриптих“ е създадена по покана на Организация „36 маймуни” в рамките на ежегодната платформа за представяне на съвременна драматургия „ПроТекст“ и е показана в края на 2016 г. в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. В тази си версия, проектът е колаборация с дигиталния артист Петко Танчев във форматa пърформанс-четене.
Проектът е в селекцията на фестивала OUT NOW за 2019 г. в Бремен, Германия, организиран от Theater Bremen & Schwankhalle.

Няма коментари:

Публикуване на коментар