Translate

сряда, 20 февруари 2019 г.

ЕП призова: По-широко използване на медицинския канабис


Лекарствата, основани на веществото, да бъдат включени в списъка с медикаментите, покривани от здравната каса, призовават евродепутатите в приетата резолюция

Депутатите от европарламента (ЕП) в своя резолюция посочват нуждата от научни изследвания по отношение на медицинския канабис, а лекарствата, основани на веществото, да бъдат включени в списъка с медикаментите, покривани от здравноосигурителните схеми (здравна каса). Те се позовават на „убедителни или съществени доказателства, че той има терапевтичен ефект“ при третиране на хронична болка при възрастни и подобрява симптомите на мускулни спазми при множествена склероза;че веществото действа като антиеметично средство при лечение на гадене и повръщане, предизвикано от химиотерапия, подобрява симптомите на мускулни спазми при множествена склероза.
Според тях канабисът може да бъде ефективен за подобряване апетита на болни от СПИН. Той още може да спомогне за облекчаване симптомите на психозата, Синдрома на Турет, болестта Алцхаймер, артрит, астма, болестта на Крон и дори глаукомата.
В приетия документ се призовава еврокомисията националните органи да направят ясно разграничение между медицинския канабис и другите видове употреба на веществото като по този начин създават осведоменост сред обществеността относно значението на канабиса и неговите различни употреби. Евродепутатите настояват на лекарите да бъде разрешено да го изписват на пациенти, а цената на медикаментите с канабис да се покрива от здравните каси.
ЕП прави разграничение между медицинската употреба на активното вещество в канабиса и пушенето му като наркотик, като се застъпва само за терапевтичното му приложение при строги законови правила. Като посочват, че в европейските държави отношението към лечението с канабис се различава, евродепутатите настояват да се определят общи стандарти, а властите да въведат законови и финансови възможности за по-широката му употреба и изследване, както и да обучават лекарите и фармацевтите за лечебните свойства на канабиса. Евродепутатите настояват - Европейската комисия и държавите членки да правят повече изследвания и да стимулират иновациите по отношение на проекти, свързани с използването на канабис за медицински цели и ги призовават Комисията и националните органи да си сътрудничат за изготвянето на правно определение на понятието "канабис за медицински цели“, което включва основаните на канабис лекарствени продукти, одобрени от EMA или други регулаторни агенции, и стандартизираните заготовки (препарати) на канабис, като следват регулаторна пътека, различна от клинични изпитвания.
Съгласно резолюция, която няма задължителен характер, легализирането на медицинския канабис ще ограничи черния пазар, ще гарантира качеството и ще донесе допълнителни приходи в обществените бюджети.
СЗО препоръча през 2017 г. съставящото канабис съединение канабидиол  да не бъде третирано като наркотично вещество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар