Translate

вторник, 5 февруари 2019 г.

Община Левски спечели конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ с проект за „Зелено училище за малки и големи“


Участниците в конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД се състезаваха в 3 категории – малка, средна и голяма община. Представените проекти бяха оценявани по критерии като креативност, иновативност, мащабност, добри практики и резултатност. Проектът, който получи приза за Най-зелена малка община за 2018 г. и чек за 10 хил. лв., предвижда 5000 души от град Левски и село Обнова да бъдат запознати със значението на процеса на разделно събиране на отпадъци за опазването на околната среда.
Ще стартира „Зелено училище за малки и големи“, което ще се посещава от гражданите заедно с техните деца и внуци т.е. 
Целта на  "Баба, дядо, мама, татко и аз" е обучение по специална методика, за да се придобие необходимото екологично образование като подготвените  станат посланици на зеленото знание. Концепцията е базирана на въздействие върху когнитивните процеси и поведение в семейството.
Любка Александрова, кмет на общината, сподели:
-От всички нас зависи опазването на околната среда и повишаването на качеството на живот. Проектът ни е фокусиран върху семейството, най-малката общност, защото вярваме, че примерът е заразителен и се надяваме преминалите през Зеленото училище да предадат зелената идея нататък. Идеята е наученото да се мултиплицира сред хората, с които обучените общуват, да се предаде шафетата на разумното отношение към отпадъците, които всеки от нас генерира.
Кампанията в общината ще приключи с всенародна игра "Сливи за смет", като на всички участници, предали по 25 кг разделно събрани отпадъци от опаковки, ще бъдат предоставени подаръчни ваучери за храна.
Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак България“ АД , подчерта, че целта на инициативата е да се насърчи активността и иновативността при провеждането на екологични политики на местно ниво. Конкурсът „Най-зелена община“ се организира за четвърта година, а за призовете се състезават общините, с които „Екопак България“  има сключени договори за управление на системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки.
По думите му вдъхновяващо за членовете на журито е било да видят, че проектът на община Левски се базира на научен подход и разчита на емоционалната връзка в общността за разпространение на информацията за ползата от разделно събиране на отпадъци от опаковки.
През септември 2019 г. ще стартира новото издание на конкурса „Най-зелена община“. В него могат да кандидатстват всички общини – партньори на „Екопак България“.
Условията за участие в конкурса ще бъдат публикувани през септември на сайта:


Няма коментари:

Публикуване на коментар