Translate

четвъртък, 7 февруари 2019 г.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев: В България въвеждането на системата за верификация на лекарствата ще се случи плавно и ще отнеме минимум 6 месеца


През това време аптеките, които не са въвели системата, няма да бъдат санкционирани.
Здравният министър беше категоричен, че България трябва да спазва европейското законодателство и по никакъв начин не бива да бъде допускано българските граждани да бъдат лекувани с лекарства несертифицирани в Европейския съюз.
Ананиев увери, че няма а има затворени аптеки, липсващи лекарства и увеличение в цените на последните. Той обясни, че до окончателното въвеждане на системата в аптечната мрежа в обръщение ще бъдат както лекарства с код за верификация, така и такива без.
Предстои Изпълнителната агенция по лекарствата да разпространи инструкция до магистър-фармацевтите как да се реагира на сигналите, постъпили през системата.
От МЗ припомниха, че през 2017 г. и 2018 г. са проведени както практически, така и дистанционни обучения на магистър-фармацевтите за работа със системата за верификация.
Между шест месеца и една година ще продължи плавният преход по въвеждане на системата за верификация на лекарствата в страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар