Translate

четвъртък, 7 февруари 2019 г.

Ще бъде одитирана системата на психиатрично обслужване от 2017 г. до 2019 г.


Сметната палата започва одит на всички психиатрични лечебни заведения у нас, , като проверката ще обхване всички отговорни институции – МЗ и Министерството на труда и социалната политика, НЦОЗА, Агенцията за социално подпомагане, общини и лечебни заведения.
„Няколко са причините да се спрем на психиатричната помощ в България, за да извършим одит. Първо – това са ресурсите, които се управляват в рамките на програмата психиатрична помощ и второто е, че имаме информация, че качеството на психиатричната помощ не е на добро ниво. Целта на програмата е всички граждани, които имат нужда от медицинска помощ, да са равнопоставени при получаването и да са на нужното ниво“, каза пред БНТ председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Цялостен доклад за състоянието на държавните психиатрични болници и спешните мерки, които трябва да се приемат ще бъде представен в МС следващата седмица“, съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол в петък.
Направеният от него разчет за необходимите средства за ремонт и оборудване на 12-те държавни психиатрични болници, 12-те центрове за психично здраве и 22 психиатрични отделения, разкрити към лечебни заведения за болнична помощ показва, че са необходими над 10 млн. лв., а  над 50% от структурите за оказване на психиатрична помощ са в критично състояние.
МЗ приоритетно ще работи по обявяването на обществените поръчки за ремонти и оборудване на психиатричните структури, като за целта ще бъдат необходими над 10 млн. лв. Успоредно с това МЗ ще подготви Проект на Решение на Министерски съвет, с който да бъде отпуснат необходимият финансов ресурс.

Той посочи, че паралелно с това, позовавайки се на добрите европейски практики и отправените препоръки, работим по визията как точно трябва да изглежда и да функционира психиатричната помощ в страната, така че да е в услуга на хората, нуждаещи се от адекватно медицинско обслужване.

Снимка: btvnovinite.bg 




Няма коментари:

Публикуване на коментар