Translate

сряда, 30 януари 2019 г.

Онкологичният център в Стара Загора с високотехнологична гама-камера, финансирана по инициатива JESSICA


Едва година след сключване на договор за финансиране на проект по инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA, между Комплексен онкологичен център (КОЦ) – Стара Загора, Регионален Фонд за Градско Развитие АД и Експресбанк АД, високо технологичната гама-камера (SPECT), комбинирана с компютърен томограф (CT), позволяваща по-прецизни и щадящи образни изследвания вече е налична и се ползва в отделението по Нуклеарна медицина към КОЦ в Стара Загора. Общият размер на финансирането е 1 364 000 лева, като половината средства са предоставени от Регионален фонд за градско развитие, а другата половина – от банковата институция. 
Новото оборудване се очаква да увеличи с 30% ранната диагностика и провеждането на успешно своевременно лечение. Камерата ще позволи също да се удвои капацитетът за диагностика на лечебното заведение, като в бъдеще центърът ще обслужва годишно над 2000 пациента.
„Радваме се, че вече е факт първият проект в сферата на здравеопазването, който Фонда финансира, още повече, че допринася за развитието именно на Стара Загора, където реализираните ни проекти по програма JESSICA са вече шест. Новата камера ще повиши възможностите за диагностика и вярваме, че това ще допринесе за здравето на хората в Стара Загора и околния регион“, коментира Мартин Заимов, директор на Фонда.
„Горди сме, че сме първият център извън София, оборудван с SPECT/CТ апарат. Модерното оборудване ще подобри значително ранната диагностика на онкоболните в Стара Загора и региона, което е в основата на успешното им лечение. Хибридната техника е изключително прецизна в локализирането и третирането на увредените клетки, както и много по-щадяща от гледна точка на радиоактивно натоварване на пациентите. Апаратът предлага също широки диагностични възможности и при много неонкологични заболявания, което го прави още по- значим за подобряване здравето на хората в Стара Загора и региона“, сподели д-р Чилингиров от КОЦ Стара Загора.
Като част от Оперативна програма Регионално развитие 2007 – 2013г., JESSICA е единственият финансов ресурс с преференциални условия, който може да подпомага публични и частни инвестиции в здравеопазването. Инвестиционната дейност на Фонда продължава до 2025г. чрез реинвестиране на средствата, които се погасяват от вече завършени и функциониращи проекти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар