Translate

сряда, 30 януари 2019 г.

Свободни вътре – затворниците на училище по прошка


Създателят на проекта и на метода My Life Design ще направи своето първо обучение в България през февруари

На 10 януари в затвора в Болате – Милано, стартира проектът „Свободни вътре“, в който участват 180 от излежаващите присъди, обвинени в престъпления срещу личността. 90 от тях ще вземат участие в специално обучение(240 часа, разпределени на седмични срещи в продължение на десет месеца), останалата част ще бъдат в групата за контрол, което ще позволи на учените от Università Cattolica - Milano, партньор на инициативата, да тестват ефикасността.
Обучението се провежда от двама сертифицирани обучители по метода My Life Design и от създателя му Даниел Лумера*. Той е основател на италианската Асоциация My Life Design, както и на испанската My Life Design Foundation – партньори в реализирането на проекта, които работят в училища и лечебни заведения за разпространението и развитието на социалното съзнание.
Основополагаща концепция на метода е идеята за прошка - в светски и универсален контекст. Новината бе обявена в миланското издание на авторитетния вестник CORRIERE DELLA SERA.
Лумера споделя пред Марианна Локатели, автор на статията:
–Да се прости не означава да се забрави или извини. Означава да се промени подходът към фактите и хората, за да се постигне освобождаване от страданието, за осмисляне на личното съществуване. От тази гледна точка – затворническият живот е сходен с монашеския, превръща се във възможност за опознаване на себе си, в разбиране и преодоляване на механизмите (често изкривени), от които се заражда насилието.
По този начин затворниците, които са стимулирани в развиването на функционални социални характеристики, като благодарност, емпатия, състрадание и алтруизъм, получават една по-осъзната визия за себе си и за извършеното престъпление.
Според него е погрешно вписването на прошката предимно в контекста на юдео-християнската култура, докато всъщност тя е един голям дар за човечеството. Той я определя като умение, което всеки от нас притежава за постигане и възстановяване на състоянието на единство, защото всеки може да практикува прошката – атеист или дълбоко вярващ, независимо от религията, която изповядва.
* Лумера (международно признат лектор, писател) е и председател на Международната школа за прошка (ISF) - проект за обучение, изцяло посветен на разпространението на нова идея и опит за прошка, за трансформация на индивидите, взаимоотношенията, обществото и за разрешаването на конфликти между държави, народи, етнически групи и религии. През 2018 г. Международният Ден на прошката получава за втора поредна година медал на Президента на Италия. В третото провеждане на събитието (Tara Gandhi Bhattacharjee) внучката на Махатма Ганди (и вицепрезидент на Kasturba Gandhi National Memorial Trust) е удостоена със званието Посланик на прошката. Поставя се началото на сътрудничество, основано на ценностите на мира, интеграцията и осъзнаването, с цел да се утвърди прошката като незаменим инструмент за трансформиране на индивидуални, колективни и социални отношения.
Авторът на книгата "Лечението на Прошката, нов път към щастието" и на "Методът на 7-те стъпки на прошка" на 28 февруари ще проведе своя първи семинар в България - “Лечението на прошката”. Ще представи моделa на 5-те интелигентности чрез практическа лаборатория за усвояване на техники за справяне с тежки заболявания и с траур, както и анализ на новите методологии и стратегии (за управление на стреса и конфликтите ),за изграждане на съзнателна връзка с болестта и значението на този процес.
 Семинарът е насочен към психолози, лекари, терапевти, работещи с хора със зависимости, терминално болни или при преодоляване на траур, социални работници в специализирани заведения за лишаване от свобода, медицински лица, преподаватели и студенти. 
Билетите за събитието вече са в продажба - http://bit.ly/Daniel-Lumera-Bulgaria-registration.

Няма коментари:

Публикуване на коментар