Translate

четвъртък, 31 януари 2019 г.

Софийската градска художествена галерия представя изложбата “Истински игри” на Боряна Венциславова


Боряна Венциславова запечатва вживяването в играта с позабравените игри от близкото минало. Изложбата “Истински игри” е мотивирана от желанието на художничката да припомни опита и спомените на нейното поколение от забавлението навън с игри на живо, с понякога прости или самоделни играчки.
Петканалната видеоионсталация показва вече пораснали деца, поканени да продължат играта на фунийки или игра на ластик. Протагонистите са хора с различни професионални занимания, поканени да влязат в роля, като се подлагат на една приятна възстановка, едновременно спомняйки си за детството, за самата игра и правилата и. В ситуациите провокирани от Боряна, участниците играят бидейки себе си, във вида им на работещи възрастни.
Игрите, разиграни във видео инсталацията, се свързват със спомените на поколенията израснали през 80-те. Колективните игри, освен че изискват физическо присъствие и контакт, в контраст със статичното екранно преживяване, провокират приповдигнатост и известна театралност, подсилена във видеата на Боряна от вида на играещите-възрастни.
Играчите в инсценираните ситуации на видеоинсталацията са деца и възрастни, едновременно сериозни и невярващи, играчи по своему в техния собствен живот и играещи в нечия политическа амбиция, които всякога могат да отдадат своя кредит на доверие на играта и тя да се получи, или обратно - да се разомагьоса и разпадне. Именно тези различни аспекти и мета-нива на “Игрите на съдбата” разглежда авторката в изложбата “Истински игри” чрез различни видове медии като видео, фотография, текст и обекти.
Боряна често се вглежда в социалните трансформации, които засягат отделни групи от съвременното общество. Нейните герои са реални хора, които художничката поставя в ситуация или среда, която извежда разминаванията между лични очаквания и реалност, именно породени от парадоксите на съвременния свят.
Куратор на изложбата:Вера Млечевска
Откриване 1 февруари, петък, 18.00 часа
Изложбата се реализира с любезното съдействие на Австрийското посолство в София и Федералното канцлерство на Австрия за изкуство и култура.


Няма коментари:

Публикуване на коментар