Translate

вторник, 29 януари 2019 г.

По пет български пациенти ще бъдат белодробно трансплантирани във Виена всяка година


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, след срещата с премиера Бойко Борисов и проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в УБ Виена, заяви:
- Ще започнем в най-кратки срокове, веднага след като нашите лекари преценят кои пациенти са най-спешни. По този начин ще работим в преходния период, докато наши лекари бъдат обучени да извършват белодробни трансплантации.
Споразумението за квалификация и обучение в областта на белодробната трансплантация, което подписахме дава зелена светлина за обучението на наши специалисти (хирурзи от УМБАЛ „Св. Екатерина“ и пулмолози от ВМА). Целта е в края на 2020 г. или най-късно в началото на 2021 г. белодробна трансплантация да се извършва и у нас.
Проф. Клепетко подчерта, че България осъзнава и споделя важността да се направи трансплантацията на бял дроб възможна. А важна предпоставка за това е развитието на донорството, тъй като без наличието на органи за трансплантация не може да се помогне на други хора. Ето защо централна задача на всяко модерно общество е да осъзнае колко е важно да се даряват органи. Освен това  Виена има значителен опит в това да помага на други държави в обучението на техни медици за осъществяване на белодробна трансплантация. Обучение във Виена вече са преминали специалисти от Чехия, Унгария, Словения, Гърция, каза той. И пое ангажимент да окаже експертна помощ на МЗ при подготовката на Програмата за донорството и трансплантацията, както и при стартирането на кампанията през месец февруари.
Стана ясно, че споразумението вече е изпратено на Евротрансплант, а в близките дни ще бъде направено и официално заявление за членство на страната ни в организацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар