Translate

вторник, 29 януари 2019 г.

Анексът към НРД за денталните дейности за 2018 г. е факт


НС на НЗОК и УС на БЗС подписаха договор за изменение и допълнение на НРД за денталните дейности за 2018 г. , който бе преподписан от министъра на здравеопазването – Кирил Ананиев.
Нови дейности няма, но се запазват всички права на здравноосигурените лица, запазват се дейностите, въпреки че бюджетът е увеличен с около 10 млн. лева и най-вече няма увеличение на доплащането.
В рамките на средствата за здравноосигурителните плащания за дентална помощ, определени със Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г., са увеличени цените на дейностите за обтурации и екстракции с 12% в пакета на първичната и специализираната дентална помощ.
През цялата 2019 г. за хората на възраст между от 65 до 69 години ще бъдат осигурени дейностите по възстановяване на дъвкателния апарат при цялостно обеззъбени пациенти като предвидените средства за заплащането им ще отговорят на засиления интерес от страна на здравноосигурените към тази услуга.
Д-р Николай Шарков, председател на БЗС, бе категоричен, че за здравноосигурените лица над 18 години пакетът все още е оскъден и припомни, че за да се извършват всички необходими дейности, е нужен бюджет от 500 млн. лева.
По думите му положителните промени, залегнали в Рамковия договор, ще доведат до повишаване на качеството на денталните услуги и до подобряване на оралното здраве на хората.

Няма коментари:

Публикуване на коментар