понеделник, 24 септември 2018 г.

Българските традиции срещат китайската култура по време на Лунно-есенен фестивал


В рамките на събитието прозвучаха фюжън версии на любими народни мотиви, миксирани от Джейн Моник.

С атрактивен Маутай коктейл „Moon drops” бяха приветствани гостите в столичния азиатски ресторант „Марлин”, а празника уважиха актрисата Гергана Стоянова и музикантът Васил Петров. За доброто настроение на гостите се погрижи младата певица Ванеса Илиева.
Всяка година на 15-я ден, от 8-я месец на лунния календар, когато луната свети най-силно през цялата година, китайците празнуват празника „Средата на есента”.
Лунно-есенният фестивал е вторият по големина и значение след Китайската нова година и се отбелязва от китайските общности в цял свят. Празникът отбелязва почитта към луната, а в този ден семействата се събират, за да се насладят заедно на богатата трапеза и специално подготвения за случая лунен сладкиш юебин. Сладкото изкушение бе поднесено на уважилите събитието, като част от богато азиатско меню. Маутай, най-престижната азиатска напитка, представи есенния коктейл „Moon drops”, посветен на фестивала. В него именития миксолог Александър Симеонов от Nomad barman бе пресъздал духа на сезона, съчетавайки традиционното азиатско байджу с джин, джинджифилов сироп, фреш лимон и магданоз.
Изненадата на вечерта - магът Стив Уайт поднесе на присъстващите мини-спектакъл. Специално за Лунно-есенния фестивал, роденият в Ливърпул предприемач пристигнал от  Великобритания, за да уважи празника, бе подготвил трикове с карти и азиатски, сребърни монети. Заедно с гостите, той вдигна Маутай наздравица и потвърди мнението на специалистите, че за азиатската кухня, най-добрата комбинация е напитката на дипломацията в Китай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар