Translate

неделя, 23 септември 2018 г.

Обичайните хигиенни навици могат да ни предпазят от остри респираторни заболявания и сезонен грип


Въпреки инвестициите в предотвратяването на пандемии, грипът остава заплаха за човечеството, а имунизацията е най-ефективната защита

Добавете надпис
Под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание се проведе кръгла маса на тема: „Съвременни аспекти в профилактиката и лечението на острите респираторни заболявания“. Събитието се проведе по повод 100-годишнината от първата грипна пандемия по инициатива на Българското сдружение по иновативна медицина (БСИМ).
На форума бяха обсъдени актуални данни от епидемиологичния надзор на острите респираторни заболявания у нас, европейските практики за превенция на сезонния грип и проекта за национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. Предвид настъпващият есенно-зимен сезон, акцентът бе поставен върху грипа* и ползата от ваксинопрофилактиката.
По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) само в областните градове в България всяка година възникват средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип, което представлява от 10% до 30% от всички случаи с временна нетрудоспособност. Експертите са категорични, че смъртността от грип е трудно да бъде отчетена, тъй като обикновено смъртните случаи не се класифицират като дължащи се на грип, а като основна причина за смъртта се посочват настъпилите усложнения и придружаващи заболявания. Според националната статистика, през последните 10 години особено осезаемо нарастват хоспитализациите и смъртността сред възрастните хора у нас вследствие на грип – над 70% от починалите от пневмония са на възраст над 60 г.
Според проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания” към НЦЗПБ, ваксинирането срещу грип в България се подценява. В същото време противогрипните ваксини са най-ефективното средство за превенция и контрол на грипа. Те предотвратяват тежките форми на заболяването и усложненията. Данните показват, че имунизациите намаляват с 40-60% броя на амбулаторните прегледи, дължащи се на грип. Ваксините намаляват с 57% броя на хоспитализациите, дължащи се на грип, при лица над 50 год., с 74% приемите на деца в интензивни отделения, с 52% и 79% броя на хоспитализациите при лица с хронични белодробни заболявания и диабет.
По думите и високите нива на противогрипна ваксинация създават колективен имунитет, ограничават вирусната трансмисия и епидемичния процес. Д-р Валери Цеков, председател на БСИМ, направи преглед на постиженията в медицината за справянето с острите респираторни заболявания от регистрирането на първата грипна пандемия преди 100 години до днес. Той припомни, че през последното десетилетие 53-те държави-членки на европейския регион на СЗО, са инвестирали значително в готовността си да се справят с потенциални пандемии. Въпреки това към днешна дата грипът остава заплаха за човечеството, причинявайки всяка година стотици хиляди заболявания и смъртни случаи. Продължават и мутациите на грипните вируси и появата на нови, неизвестни щамове с пандемичен потенциал.
Натрупаният опит през изминалите 100 години убеждава, че ползата от превенцията е несравнима с рисковете при вече възникнало заболяване. И днес остават валидни четирите прости хигиенни правила – стойте си у дома, проветрявайте често, мийте си ръцете редовно, покривайте си устата, когато кихате и кашляте. Експертите обаче са категорични, че имунизацията е най-ефективната форма за предотвратяване на грип, а ваксинопрофилактиката е най-голямото постижение на медицината. Ето защо, и по данни на СЗО, реимбурсирането на противогрипната ваксинация за пациенти в риск е въведено във всички страни-членки на ЕС. Сред набелязаните цели от участниците в кръглата маса бе намаляването на антимикробната резистентност чрез редуциране употребата на антибиотици за лечение усложненията на острите вирусни заболявания.
В заключение беше отбелязано, че в резултат на политическата воля на правителството и последователните действия от страна на отговорните институции, неправителствените организации и водещите медицински специалисти, за първи път в България предстои приемането на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г., която се планира да бъде въведена в изпълнение от 2019 г.
Участниците във форума отправиха препоръки към отговорните институции за приемане и въвеждане в изпълнение на Програмата във възможно най-кратки срокове и за създаване на ефективни процедури за събиране на данни за постигнат ваксинален обхват срещу сезонен грип и за отчет на извършените противогрипни имунизации.
--------
*Грипът е потенциално тежко инфекциозно заболяване, което причинява сериозна заболеваемост и смъртност. По данни на Световната здравна организация (СЗО) 5-10% от зрялото население на Земята се разболява от грип всяка година, а от 290 000 до 650 000 души умират от него. До 90% от смъртните случаи са при хора над 65-годишна възраст, предимно с придружаващи хронични заболявания. Данните на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и Европейската комисия показват, че грипът може да убие повече хора отколкото пътните инциденти. Той е отговорен за до 70 000 смъртни случая годишно в страните от Европейския съюз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар