Translate

понеделник, 22 януари 2018 г.

Проект за производство на протеини от органични отпадъци е българският финалист в международния конкурс за социално предприемачество Chivas Venture



NASEKOMO е българският финалист в глобалния конкурс за бизнеси с кауза - Chivas Venture 2018 с общ награден фонд от 1 млн. щ. д., чрез който всяка година се подкрепят иновативни компании, използващи силата на предприемачеството, за да променят средата около себе си към по-добро. Българският стартъп, които ще представи страната ни на финала на състезанието, развива социално отговорен бизнес, базиран на технология за превръщане на органичните отпадъци в алтернативен източник на протеини чрез отглеждането на ларви на насекоми.
NASEKOMO бяха избрани да продължат към световния финал след няколко етапа, като в последния се състезаваха с още три стартиращи социално отговорни бизнеси –Checkpoint Cardio, AGNON и Jamba.
Компанията ще се присъедини към 28-те финалисти от цял свят, които първоначално ще преминат през бизнес акселераторска програма в Оксфорд, а след това ще получат възможност да представят проектите си в рамките на водещия технологичен фестивал TNW Conference в Амстердам през май 2018 г. Там амбициозните предприемачи, ще се състезават за място в челната петица, за да получат своя шанс да убедят международното жури, включващо инвеститори, предприемачи и представители на медиите, че заслужават част от наградния фонд от 1 млн.щ.д.
Проектът на NASEKOMO, базиран на концепцията за кръговата икономика, развива технология, която превръща органичните отпадъци в алтернативен източник на протеини чрез отглеждането на ларви на Black Soldier fly. В дейността си компанията използва способността на насекомите да рециклират органични отпадъци и да ги превръщат бързо и ефективно в протеини, които могат да служат за изхранване на различни видове животни. Ларвите на насекомите се хранят с отпадъците и натрупват протеинова биомаса. След обработка, биомасата се използва за храна на животни, при които ларвите са естествена част от храненето.
Така по един напълно естествен начин, екипът адресира едновременно два проблема: от една страна натрупването на органични отпадъци, които при загниването си отделят метан и допринасят за замърсяването на въздуха и от друга – растящата нужда от протеини, за чието създаване традиционните индустрии изразходват все по-оскъдните природни ресурси - обработваема земя, вода и рибен запас. Произведените от NASEKOMO протеини подпомагат и животновъдите, тъй като са по-достъпен начин за фермерите да изхранват своите животни. 
На 4 април 2018 г., малко преди финала на Chivas Venture 2018, ще стартира и триседмично онлайн гласуване, на базата на което 250 хил. щ. д. от общия награден фонд ще бъдат разпредели между проектите с най-много гласове. На големия финал на състезанието през май 2018 г. международното жури ще определи между кои финалисти ще се разпредели останалата част от наградния фонд.



Няма коментари:

Публикуване на коментар