Translate

вторник, 23 януари 2018 г.

В България стартира първото по рода си проучване за нивото на информираност по отношение на сърдечносъдовите заболявания сред хората с диабет тип 2



Захарният диабет присърце (Taking Diabetes to Heart) e глобално онлайн проучване на Международната диабетна федерация (МДФ). То се провежда сред хора с диабет тип 2 с цел получаване на информация за нивото на осведоменост за сърдечносъдовите заболявания (ССЗ). Проучването ще продължи до март 2018 г. и e достъпно на няколко езика, включително и български. За участие в него е необходимо да бъде последван този линк - http://bit.ly/2D64Sfz. 
Проучването има за цел да определи действията, необходими за подпомагане на обществената осведоменост относно ССЗ сред хората с диабет тип 2 и подобряване на здравословното им състояние. ССЗ, включващи инсулт, коронарна болест на сърцето и периферна артериална болест,  са една от водещите причини за смърт при хора с диабет тип 2. В същото време броят на хората с диабет продължава да се увеличава като честотата на ССЗ сред тях става още по-тревожна.
След приключване на проучването ще бъде издаден изчерпателен доклад с конкретни резултати за съответната страна, като ще се предоставят и спомагателни ресурси, за да се подпомогне повишаването на знанието и осведомеността за ССЗ сред хората с диабет тип 2 по света. Междинните резултати от проучването Захарният диабет присърце бяха представени на 6 декември 2017 г. на Конгреса на Международната диабетна федерация в Абу Даби.
Резултатите от получени 943 отговора от 32 страни показват, че хората със захарен диабет тип 2 подценяват риска от ССЗ:
-1 от всеки 3 анкетирани със захарен диабет тип 2 счита, че е с нисък риск от сърдечносъдови заболявания.
-26% от анкетираните никога не са били информирани за риска от сърдечносъдови заболявания или са информирани няколко години, след като им е поставена диагнозата захарен диабет тип 2.
-1 от всеки 6 анкетирани никога не е обсъждал с медицински специалист проблемите, свързани със захарен диабет тип 2, и сърдечносъдовите рискове.
Провеждането на онлайн проучването за България е подкрепено от членовете на Международната диабетна федерация - Българското дружество по ендокринология, Българска асоциация „Диабет“, Българска диабетна асоциация, както и от Национална пациентска организация. Партньор на Международната диабетна федерация за провеждане на проучването е Ново Нордиск.
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар