Translate

сряда, 13 септември 2017 г.

Един златен, пет сребърни и два бронзови медала за България от първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI


Най-добрите млади програмисти от страните членки на Съвета на Европа бяха отличени 


Очакван успех за България и златен медал за Мартин Копчев от Габрово на първата Европейска младежка олимпиада по информатика, на която София бе домакин от 7 до 13 септември. Българските участници завоюваха още два сребърни и един бронзов медал. Вторият български отбор, който участва извън класирането, завоюва три сребърни и един бронзов медал. С това отново затвърдихме позицията си на водеща международна сила в състезателното програмиране.
Страната ни традиционно се представи на ниво със златен медал за Мартин Копчев от Габрово. Сребърни медали от първото издание на eJOI завоюваха петима от българските участници: Константин Каменов от София и Захари Маринов от Плевен от първия български отбор и Марин Йорданов от Шумен, Добрин Башев от Габрово и Андон Тодоров от Благоевград от втория български отбор. С бронзови медали от eJOI си тръгват Георги Петков от Варна от първия български отбор и Виктор Кожухаров от Русе от втория български отбор.
Това далеч не е първи успех за най-силния български състезател в eJOI Мартин Копчев. Той е сребърен медалист от XXI Младежка Балканска олимпиада по математика за деца до 15,5 г. и има златен медал от Сингапурската международна математическа олимпиада на предизвикателствата - SIMOC 2016 г. Още от четвърти клас започва да печели отличия на математически турнири и е вписан в Почетната книга „Дарования и постижения” на гр. Габрово.
Първенец по брой точки и златен медалист от eJOI е Николоз Биркадзе от Грузия. Освен българският състезател Мартин Копчев, със злато бяха отличени още Крешимир Нежма от Хърватия, София Мелнюк от Украйна, Матей Минка от Румъния, и състезателите от отбора на Русия Егор Лифар и Александър Шековцов.
Освен петимата български състезатели, сребърни медали заслужиха още Даниил Осташев, Назарий Денха и Максим Никитенко от Украйна, Тибериу-Йоан Мушат, Георге-Александру Репеану и Матех-Михай Мирица от Румъния, Теймураз Толорая и Йоане Капанадзе от Грузия, Федор Куянов от Русия, Анастасиос Панагопулос от Гърция, Хараламбос Георгиу от Кипър и Патрик Павич от Хърватия.
Бронзови медалисти от eJOI, освен нашите състезатели Георги Петков и Виктор Кожухаров, станаха още Дориян Лендвай и Юджин Бошняк от Хърватия, Еруин Денг и Грегоар льо Кор от Франция, Миколай Волински, Миколай Булге, Доминик Возезак и Кшиштов Олечничак от отбора на Полша, Самвел Андреасян от Армения, Абуталиб Намазов от Азербайджан, Виктор Мелинсеану от Молдова,  Андрес Алуметс от Естония, Георги Кобакиа от Грузия, Велико Радич и Алекса Миликович от Сърбия, Адмир Затега от Босна и Херцеговина, Дариян Шекеров от Македония, Евангелос Пипис от Гърция, Анна Лили Хорват и Марсел Балаш Ковач от Унгария,  Панайотис Катсимикос от Гърция и Христос Фалас от Кипър.
Зам. министър-председателят на Р. България Томислав Дончев поздрави организаторите за всички положени усилия, за да се случи eJOI по най-добрия начин. „Това е инвестиция от най-ценния тип – в човешкия капитал. Когато владееш програмен език, можеш да създаваш нови светове и си много по-близо до ритъма на вселената. Ако сте добри програмисти, вие можете да създавате нови светове , каза той.
По време на церемонията стана ясно, че Русия ще бъде следващата страна домакин на eJOI. Именно на Русия принадлежи и най-доброто отборно представяне на приключилото първо издание на eJOI.

  


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар