Translate

сряда, 13 септември 2017 г.

Проф. Григор Горчев с номинация от Медицинските Оскари 2017

Церемонията подкрепя кампанията на БЛС -  "Не на насилието"

Един от водещите хирурзи-гинеколози у нас - чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, медицински управител на МБАЛ „Света Марина“ – Плевен, е сред номинираните светила в родната медицина от третото издание на Медицинските Оскари.
Проф. Горчев е лекар с три специалности – акушерство и гинекология, онкология и хирургия. Той е директор на Научноизследователски институт и Почетен Ректор на Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен).
Провел е множество специализации в цял свят. Председател е на Българската Асоциация по гинекологична ендоскопия, на Българската Асоциация по минималноинвазивна гинекологична хирургия и на Балканския медицински съюз. Член е на Управителния съвет и съосновател на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа.
Доказателство за значимия му научен и обществен принос е и признанието, което получава като единственият акушер-гинеколог, член-кореспондент на Българската Академия на науките и носител на най-високото държавно отличие Орден „Стара планина“ първа степен за изключително големи заслуги към Рeпублика България в областта на медицинската наука и практика. Професорът е отличен и с множество други високи отличия и награди - „Почетен гражданин на град Трявна” и „Почетен гражданин на град Плевен”; Почетен знак І-ва степен от Българския лекарски съюз за принос в развитието на медицината и други. Американският Биографичен Институт на САЩ и Комисията за международни проучвания обявяват проф. д-р Григор Горчев за „Личност на годината – 2005”. Той е удостоен два пъти с почетното отличие „Лекар на годината” на БЛС през 2006 г. и през 2011 г.
По идея и под ръководството на проф. Горчев към Медицински университет - Плевен през м. юни 2007 г. е разкрит уникален за Източна Европа и на Балканския полуостров Телекомуникационен ендоскопски център с експериментална операционна зала. Центърът е оборудван с високотехнологична апаратура, която е най-модерната в сферата на ендоскопската хирургия. Изградени са две учебни амфитеатрални зали с аудиовизуална конферентна мрежа за връзка извън страната. Системата позволява постоянна връзка между хирурга по време на хирургическата интервенция, конферентните и експерименталните операционни зали, както и центровете за диагностика и терапия в страната и чужбина. Всичко това дава уникална възможност на студенти, докторанти и специализанти за обучение с авангардна апаратура. Монтиран е първият в Източна Европа виртуален ендотренажор – система за обучение по ендоскопска хирургия в реално време.
Като първият сертифициран хирург на конзола, той е пионер във въвеждането и развитието на нов тип хирургия в клиничната практика – робот-асистирана хирургия в гинекологията. За първи път в Югоизточна Европа проф. Горчев извършва хистеректомия с роботизираната система Да Винчи през 2008 г. Извършва първата в Източна Европа роботизирана операция на жена с рак на шийката на матката със запазване на детеродните й функции през 2010 г. След роботизирана операция на жена с рак на маточната шийка и запазване на детеродните й функции, пациентката забременява по метода ин витро и това става първият случай на успешно реализирана бременност към момента през 2012 г. За първи път в България и Източна Европа през м. декември 2012 г. въвежда прилагането на HIFU технологии (високоинтензивен фокусиран ултразвук) за лечение на солидни тумори.
Третото издание на годишните награди National Medical Awards 2017 ще подкрепи националната кампания "Не на насилието", която възниква в отговор на зачестилата агресия срещу лекари в цялата страна. Информационната кампания е по инициатива на БЛС в партньорство с пациентски организации „Заедно с теб“. 
Основна цел на церемонията е да подпомогне популяризирането и отличаването на добрите практики в медицината, успехите на българските медици у нас и по света, да поощри техните стремежи за по-добро качество на живот в България, съобщават организаторите от ВИП комюникейшън.
Наградите ще бъдат в категории: GRAN PRI – Голямата награда за цялостен принос в медицината. Професионално признание, Медицински Иновации и инвестиции, Професионализъм в медицината, Лекар на годината, Болница на годината, Клинично сътрудничество и работа в екип, Социална отговорност и човешки ресурси, Международно признание, Мениджмънт и др.
Досегашни носители на престижните награди са акад. Дамян Дамянов, проф. Младен Григоров, д-р Иво Петров, доц. д-р Васил Христов Каракостов, д-р Славомир Кондов, проф. д-р Георги Чернев, д-р Валентин Ангелов – изп. директор на СБАЛО, МБАЛ„Света Анна“, “Александровска болница“, СИТИ Клиник, МБАЛ „Токуда Болница София”, Дентална верига ЕО Дент, „Медика – Албена“, МБАЛ “Самоков” и др..
Партньори на събитието са БЛС, БФС, Пациентски организации „Зедно с теб“ и други. Церемонията, под патронажа на Ротари Клуб Самоков и ERP България, ще популяризира инициативата на PR-агенция ВИП Комюникейшън за подпомагане на социално слаби отличници, които искат да останат да учат и да работят в България.



Няма коментари:

Публикуване на коментар