сряда, 13 септември 2017 г.

Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев: Основният преразход в касата е от лекарства в онкологията и хематологията-От лекарствата е преразходът и трябва да го кажем точно и ясно, една изключително не добре координирана и подредена система за контрол на лекарствените средства, които се използват в онкологията и в хематологията. Там има много да се работи, причината е контрол, категоричен бе той пред bTV.
По думите на проф. Плочев преразходът е естествен, тъй като постоянно навлизат нови методи за лечение, които НЗОК се старае да приложи. Според него недостигът е контролируем, тъй като в НЗОК очакват повече приходи от близо 200-220 млн. лв.. Те ще са от преизпълнение на приходите от здравни вноски по линия на НАП и от различни договори.
Във връзка с контрола заяви, че ще се работи за това той да бъде реален, а системата – прозрачна и назова един от основните методи за това – съществуващият от 2009 г. код за достъп до личното медицинско досие на всеки здравноосигурен.
Срокът за влизане в сила е-досието и е-направлението е краят на 2018 г., а е-рецептата може малко да се забави, прогнозира проф. Плочев.


Няма коментари:

Публикуване на коментар