Translate

вторник, 18 октомври 2016 г.

Италия със закон срещу разхищаването на храна



Горната камара на италианския парламент прие нов закон, чиято основна цел е да се намали
разхищаването на храна в страната, съобщи The Local. По-рано тази година във Франция бе приет подобен закон, който заплашва веригите магазини с глоби до 75 000 евро, ако изхвърлят твърде големи количества храна. За разлика от френския закон, италианският има за цел да стимулира бизнеса да дарява ненужната храна безплатно. Новите текстове в него намаляват бюрокрацията при даряване на храна.
Дарителите на храна ще бъдат допълнително стимулирани и чрез отстъпка от данъка смет, който дължат. Отстъпките ще са пропорционални на дарената храна.

Новият закон обхваща и потребителите, най-вече тези, които предпочитат да се хранят в ресторанти. Обществената телевизия RAI ще проведе национална кампания, която ще призове хората да прахосват по-малко храна и да взимат неизяденото си ядене от ресторантите за вкъщи (макар че това е много далеч от италианската култура на хранене, отбелязва Local, като цитира изследване, според което всеки 4-и италианец смята, че подобно поведение е знак за бедност, лоши обноски и дори простащина).
Проучване на университета в Болоня, проведено по-рано през2016, показва, че всяка година в Италия домакинствата изхвърлят храна на стойност около 13 милиарда евро или 1,1% от БВП на страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар