Translate

вторник, 18 октомври 2016 г.

1027 жалби в Изпълнителната агенция „Медицински одит“ за периода от 2015 г. до юни 2016 г.



За м. г. те са 689, а от началото на тази до юни – 338. Всяка година броят на жалбите расте с 34%, съобщи проф. Златица Петрова, директор на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ (ИАМО), на здравен семинар.
Две трети от тях или 67% са свързани с качеството на лечение; 9% с морално-етични проблеми; 5% са за нерегламентирани плащания; 4% - за недостатъчно предоставяне на информация от лекуващия екип. Най-честите сигнали са свързани с проблеми в хирургията, АГ и педиатрията.
При едва 8,2% от направените проверки, от 2010 г. до сега, са констатирани лекарски грешки - безспорно установен персонален лекарски пропуск, свързани със страдание или смърт , съобщи още тя и поясни, че в това отношение страната ни не се различава от световната статистика.
По думите и е необходимо ясно разграничаване на понятията медицинска и лекарска грешка, тъй като има 297 определения за медицински неблагополучия.
А според нея повечето от подадените жалби нямат законово правен интерес т. е. подадени са от името на друг човек.
-Трябва да си отговорим на въпроса дали става въпрос за персонална вина или проблем на системата, на мениджмънта.Основните причини, довели до нежелани сериозни събития по време на диагностично-лечебния процес, се отнасят до слабости в организацията и мениджмънта, т.е. наблюдава се процес на допускане на системни грешки. В редица случаи се констатира, че не е оказана своевременна или достатъчна по обем медицинска помощ, което води до късно диагностициране и забавяне на лечението на пациентите. Това показва, че не се спазват утвърдени алгоритми на поведение в областта на добрата медицинска практика, резултат е и от неспазване в пълнота на утвърдените медицински стандарти, коментира проф. Петрова.
У нас липсва регистър и система за отчитане на медицинските грешки. Недостатъчна е осигуреността с необходимия микс от медицински персонал. Недостатъчно е и обучението в областта на безопасността на медицинското обслужване. Липсва и система на задължителното продължително медицинско обучение, призна тя.
Едва 1% от починалите пациенти в болница биват подлагани на аутопсия. Едната от причините е, че близките на починалите масово я отказват, чрез подписване на декларация. Другата е броя на патолозите у нас - 50.
У нас все още има пропуски при дефинирането на някои медицински термини, които са обект на съдебни казуси. Не са рядко случаите, в които два съдебни състава на един и същи съд излизат с диаметрално противоположни решения по сходни казуси.
В тази връзка от ИАМО са поискали националния омбудсман Мая Манолова да изиска от ВКС тълкувателно решение на понятията своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ като принципи на прилагане на правото на достъпна медицинска помощ. Те настояват и най-новите учебници по медицина да бъдат признати като норматив в съда.
Идеята ни е да се запише в наредба, че при съдебни дела важат текстовете от чл. 81 в закона за здравето, където се казва какво е адекватна медицинска помощ, поясни гл. секретар на ИАМО Димитър Евлогиев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар