Translate

вторник, 18 октомври 2016 г.

От 1 ноември хоспитализациите ще стават изключително, чрез пръстова идентификация



За тези пациенти, които категорично я отказват е оставена възможността регистрирането им
да става с ЕГН  и лична карта. В тези случаи болниците са задължени да уведомяват незабавно съответната РЗОК. Тя ще изпраща екип, които да убеждава пациента, че регистрацията, чрез персонален идентификационен код е само в тяхна полза. През това време на него обаче му се назначава терапия, а не се връща или чака. Ако има болница, която не спазва това трябва да се подаде жалба, а при доказана вина на лечебното заведение то ще бъде санкционирано, съобщи Мартин Банков, гл. експерт към дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" към НЗОК по време на здравен семинар в Стара Загора.
Според него най-масово допусканата грешка е, че вместо да се лекуват дори и при спешните случаи се бърза с пръстовата идентификация на пациентите, която може да се извърши дори буквално 5 минути преди изписването им.
Над 300 хил. души са болнично хоспитализирани, откакто е въведена новата система за регистрация, от края на август. От 369 болници в страната 359 вече работят с новата система за пръстова идентификация, която за сега показва няколко основни проблема. Едни от тях са не добра обученост на персонала и грешно въвеждане на данни, което налага нова регистрация и съответно промяна в уникалния идентификационен номер.
До момента под 100 души са отказалите пръстовата идентификация. След проведени разговори между 10-20% от тях са променили мнението си.
На болничните лечебни заведения ще бъде заплатено, но след съответните проверки от НЗОК, дали действително те са лекувани.
Реалната регистрация с пръстов отпечатък е под 2 минути за пациент. 
------


Резултатите от проведена анкета, сред 267 пациенти в периода август-септември т. г., в старозагорската болница „Тракия“ показват, че една трета от анкетирани пациенти приемат пръстовата идентификация, при болнична хоспитализация, една трета я отричат, а една трета не могат да преценят, поради липсата на достатъчно информация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар