За втори пореден път у нас програма „Здрави деца в България“
на Нестле отбеляза Международния ден на готвача, като в празника днес се
включиха над 250 деца от 2-ри до 4-ти клас. Програмата има за цел да образова,
мотивира и популяризира балансираното хранене и активния начин на живот сред
подрастващите. Официални гости, шеф-готвачи, учители, родители и деца,
споделиха любовта си към готвенето и показаха нагледно, че здравословната храна
освен полезна е и много вкусна. Зам.-министърът на Министерството на младежта и
спорта - Асен Марков, поздрави всички присъстващи и им пожела да се забавляват
през днешния кулинарен ден, да се хранят балансирано и да спортуват, а
представители на Министерството на образованието и науката и на Дирекция
„Образование“ към Столична община подкрепиха усилията на малките готвачи.
Шеф Жоро Иванов, президент на кулинарната асоциация
„Евро-Ток България“, сподели, че е
много щастлив да отбележи професионалния си
празник в компанията на толкова много усмихнати ученици, които искат да се
развиват в тази професия. Шеф Андре Токев, който е добре познат от
телевизионния екран и е създател и почетен президент на Българската асоциация
на професионалните готвачи, показа на децата как да създадат истинско „изкуство
в чиния“.
Очарователната Дивна се погрижи за доброто настроение на
всички присъстващи, като им разказа много любопитни факти за плодовете и
зеленчуците и техните полезни свойства. Учениците от Софийската професионална
гимназия по туризъм помагаха на децата да подредят красиво своите чинии и им
издавах тънкости от занаята.
Международният ден на готвача се провежда всяка година на
20-ти октомври и в този ден над 10 милиона готвачи се включват в социални
дейности в местните си общности. На този ден, в цял свят се провеждат
мероприятия с амбицията да се насърчи сътрудничеството между местните сдружения
на готвачите и програмите на „Здрави деца“ на Нестле.
Няма коментари:
Публикуване на коментар