Translate

вторник, 18 октомври 2016 г.

Работодателите заплашиха да дадат на съд колективния трудов договор, ако се пристъпи към неговото изпълнение



Подписаният нов колективен трудов договор в здравеопазването може да се окаже невалиден.

Във връзка с него до социалния министър Зорница Русинова  и министъра на здравеопазването д-р Петър Москов работодателите са изпратили писмо, в което се казва:
-Национално представителните работодателски организации с изненада установихме, че на интернет страницата на Министерството на здравеопазването на 10.10.2016 г. е поставен т. нар. "колективен трудов договор" в отрасъл "Здравеопазване".
Но представители на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българската стопанска камара (БСК), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ)  не са подписвали колективен трудов договор.
За БСК подписа си под договора е сложил директорът на столичния ЦСМП д-р Георги Гелев. Той обаче не е бил упълномощен да подписва, а само да преговаря. Подписът на БТПП пък е оттеглен, с което споразумението става невалидно.
Ето защо работодателите обявяват, че не приемат за ангажиращ колективния договор.
Според Националното сдружение на частните болници, представлявано от АИКБ и Сдружението на общинските болници, представлявано от БСК, подписването му е „пълен провал“.
Д-р Неделчо Тотев от общинските болници заяви, че Колективния трудов договор няма да доведе до увеличаване на работните заплати на медицинските специалисти в общинските болници, тъй като нямат средства  и за да се дадат за заплати трябва да се намали финансирането другаде. Диалогът е скъсан, категоричен е д-р Николай Болтаджиев от частните болници.
Синдикатите твърдят, че договорът е легитимен и започват преговори за увеличение на заплатите във всички лечебни заведения.
В писмото си работодателите - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ заявяват, че не може да приемат т.нар. „Колективен трудов договор“ в отрасъл „Здравеопазване“ за ангажиращ и произвеждащ правни последици акт и че ако се наложи, ще оспорват споразумението пред съда.
Въпреки това здравният министър д-р Петър Москов обяви, че увеличението на заплатите на лекари и медицински сестри с между 15% и 30% влиза в сила веднага.


Няма коментари:

Публикуване на коментар