Translate

неделя, 27 март 2016 г.

Детска къща


Година и три месеца след първата копка уютният семеен дом за деца, разделени от
биологичните си родители още в първите дни на своя живот, е вече реалност. Изградена върху терен на Столична община, Детска къща е плод на 5-годишните мечти и усилия на фондация „За Нашите Деца“ и нейните партньори и съмишленици.
Детска къща функционира по изцяло нов за България модел и дава алтернатива на живота в социална институция. В момента в нея живеят 6 бебета, разделени от биологичните си родители в първите си дни. Те получават персонална грижа и много обич от семейството, което живее в Детска къща, както и от специалисти на фондация „За Нашите Деца“. Къщата е изградена върху терен на Столична община, отстъпен за безвъзмездно предоставяне на социалната услуга за срок от 10 години с безвъзмездната подкрепа на фирми и частни лица.
Символичен ключ от къщата връчи на кмета на София председателят на Настоятелството на фондация „За Нашите Деца“ Максим Бехар, който 
благодари на Столична община, на всички дарители и на екипа на фондацията за общите усилия, довели до реализирането на Детска къща.
Моделът на фондация „За Нашите Деца“ е иновативен и всъщност е най-добрият, защото мястото на всяко дете е при семейство, което се грижи за него, заяви по време на официалното откриване на Детска къща кметът на София Йорданка Фандъкова.
Тя отправи апел към МЗ по-скоро да намери решение за децата в Дома за медико-социални грижи „Св. София“, в чиито двор се намира Детска къща, за да може институцията да се закрие.
-Всички тук сме обединени около каузата и последното дете от дом в България да бъде изведено и да се сложи край на институционалната грижа, каза и изпълнителният директор на фондацията Иванка Шалапатова.
На официалното откриване присъстваха дарителите на Детска къща, сред които и изпълнителният директор на фирма „Градус“ Ангел Ангелов. „С кампанията „Бъди герой“ решихме да дадем гласност на нашата благотворителна дейност и ефектът беше огромен. Ние дадохме възможност всеки един от нашите милиони клиенти да се почувства като герой. Заедно ние вече сме герои, а ние от фирма „Градус“ сме готови да участваме в следващите проекти на фондация „За Нашите Деца“, сподели той.
------
За построяването на Детска къща фондация „За Нашите Деца“ набра 557 155 лв. и 47 780 лв. под формата на безвъзмездни услуги и материали. От тях 412 188 лв. бяха инвестирани за строителство, 35 561 лв. – за обзавеждане, оборудване, двор, детска площадка, 15 458 лв. – за такси и разрешителни около сградата, а 34 552 лв. – за управление и администрация. Къщата е завършена през 2015 г., а децата се настаниха в нея през месец януари 2016 г. За издръжката на едно дете в Детска къща през годината са необходими 13 804 лв., а средният престой на дете в къщата е 7 месеца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар