Translate

вторник, 29 март 2016 г.

"За" и "Против" лекарските протести



Лекарските протести и отказа от тях на работещите в спешната медицинска помощ

По думите на зам.-председателят на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ
д-р Недка Дикова те няма да стачкуват, защото:
-Това е единственият министър на здравеопазването, който се сети за спешната помощ и вкара стандарт, който не е съвършен, но поне определи кой пациент е спешен и кой не е и така вече работим по изградени правила.
-Политиката на това здравно министерство и на правителството е в подкрепа на спешната медицина. Възразяваме срещу организацията на този протест. Не може, без да се съгласува това с екипите на Центровете за спешна медицинска помощ и спешните приемни отделения в областни болници, да се преминава към такъв протест. В Кюстендил от 78 практики, които протестират, има само един дежурен кабинет, къде мислите, че ще отиде потокът от пациенти при това положение? Ще бъдат натоварени екипите на Спешна помощ, които и без това изнемогват. Не смятам, че това е редно. Има обвинение, че сме купени с обещание за увеличение на заплатите. Държа да подчертая, че в момента в нито едно спешно приемно заплатите не са увеличени. Въпреки всичко ние няма да излезем на улицата и няма да стачкуваме. Ще си бъдем на местата и ще обслужваме пациентите. Нямате представа под какъв натиск работим! Можеха да опитат със символични протести, но по този начин да извиват ръцете на пациенти и спешни медици просто не им прави чест, бе позицията на д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ.
Асоциацията на държавните университетски болници също няма да подкрепи лекарските протести.
От НСОПЛБ, в края на миналата седмица, изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Петър Москов и до председателя на комисията по здравеопазване в парламента д-р Даниела Дариткова, в което изразяват недоволството си по 10 точки в служебния национален рамков договор, който трябва да влезе в сила от 1 април.
Позицията на НС на БЛС бе категорична, че състоянието на здравеопазването е достигнало до критичната точка на хаоса и предлаганите промени не водят до развитие и подобрение ма здравната система.
От БЛС обвиниха МЗ и НЗОК в много лъжи, снеха доверието си от тях и призоваха лекарите от страната да стартират поетапни ефективни протестни действия.
От Националното сдружение на частните болници, Българската болнична асоциация и Сдружението на общинските болници в България, също обявиха, че ще се включат в националните протести.  В обща декларация те посочват, че нямат друг избор срещу сегашната здравна политика от типа „проба-грешка" освен протеста. Според тях промените в здравеопазването се отразяват най-лошо на пациентите.
Премиерът Бойко Борисов заяви - има ли подобряване в здравеопазването за тази една година, че да има увеличаване на средствата? Над 3,5 млрд. лв. отиват в здравеопазването. Или понеже миналата година не им дадохме да вземат толкова пари от здравната каса... Защото бяха свикнали всяка година, дойде краят на годината, 250,300, 400 млн. Малко по-скромно, каза той.
Междувременно правителството „намери” 19 млн. лв. повече за онкология, педиатрия и хипертония...
А на специален брифинг здравният министър д-р Петър Москов обясни, че "неизвестните индивиди" от НЗОК преговаряли с "неизвестни индивиди" от съсловните организации. Нямало протоколи, не било ясно кой внася предложенията, нито решения, и изведнъж, вместо неонатологията и химиотерапиите, завишените пари „отишли” при херниите. Така се оказали орязани клинични пътеки не само за онкоболните, а и още други.
По отношение на лекарските протести заяви - не мога да коментирам никакви лекарски протести. Няма рамков договор, няма от какво да са недоволни...
и издаде заповед болниците да обслужват пациентите на стачкуващите лекари...
И тук вече е налице параграф 22 -от една страна заповедта е на основание на Закона за здравето, според който министърът ръководи националната система за здравеопазване и осъществява контрол върху дейностите по опазване здравето на гражданите и т. н., но от друга по закон болниците не могат да издават направления за преглед при специалист, да правят изследвания от доболничната помощ, да го приемат по клинична пътека и т. н. - ако пациентите нямат направление от ОПЛ...
Националният полицейски синдикат в България се солидаризира с исканията на личните лекари и подкрепя изцяло техните справедливи протести, в името на подобряване здравното обслужване на българските граждани и подобряване условията на труд на медицинските работници, информира Блиц.
Ефективните протестни действия на ОПЛ стартираха от 28.03. т. г. в Кюстендил, Разград, Велико Търново и Ямбол, като всеки следващ ден към тях ще се присъединяват още области.
От БЛС призовават всички свои членове да се включат в тях.

Снимки: briagnews.bg, dariknews.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар