Translate

неделя, 27 март 2016 г.

ОПЛ - на ефективен протест срещу НРД 2016



срещу "абсурдния начин за финансиране" на работата им, с който се прави опит за
администриране на професията им.
Д-р Христо Димитров – ОПЛ, зам.-председател на РЛК на БЛС във В. Търново, заяви по БНР, че НЗОК е планирала средства за профилактични прегледи на 37% от пълнолетните им пациенти. Независимо от това обаче те продължават да са задължени да извършат профилактични прегледи на всички и търпят санкции, ако не изпълнят задълженията си. Тоест ако дойде пациент и аз не го прегледам – търпя санкции, ако го направя – Касата не го купува от мен, тъй като бюджетът не го позволява”, поясни той.
НЗОК е предвидила 2 300 000 прегледа в детското здравеопазване, което е три пъти повече, в сравнение с бюджета за ПИМП за миналата година.
-Това е броят прегледи, които всяка година се правят на едни и същи деца. Раждаемостта намалява и на практика за децата, които са в България, а не само по ЕГН се водят българчета и живеят в чужбина, ние ги обхващаме почти на 100%. Тоест няма как да направим близо 3 пъти повече прегледи, но Касата гордо е обявила, начело с министъра, че ще закупи 3 пъти повече прегледи. Ние нямаме толкова деца, освен ако не се предвижда един огромен наплив на деца емигранти, на които да ги извършим, заяви д-р Димитров.
Според него бюджетът е предвиден така, че едни пари да бъдат затворени, т. е. да не бъдат усвоени в първичната помощ, за да могат в последствие да бъдат прелети към други пера, най-вероятно в лекарства.
И допълни, че двойното увеличение в броя на прегледите важи и за Майчино здравеопазване и за Диспансерно наблюдение като бройка.
-Това са кухи обещания, които не е възможно да бъдат реализирани, а целта е да се залъжат лекарите, че им е осигурен някакъв бюджет, бе категоричен той.
Същевременно БЛС отново се закани, че ще атакува в съда предложението на НЗОК за служебен национален рамков договор. Това обаче може да се направи едва след влизането му в действие от 01. 04 т. г.
От съсловната организация твърдят, че решението на НС на НЗОК за служебен рамков договор е тежко закононарушение. Те настояват до приемането на НРД 2017 г. в действие да остане сега действащия от 2015 г., както е предвидено и по закон в случай, че не се договори нов рамков договор.
В служебния рамков договор за 2016 г. промени в начина на финансиране няма. Почти няма промени и по цените, които НЗОК плаща. Клиничните пътеки остават в сегашния си вид и 80% от тях са със същите цени и обеми като през 2015 г., а на болниците ще се плаща както досега - за преминал пациент по цената на пътеката, по която е приет. В рамковия договор няма и разделяне на основен и допълнителен пакет, той предвижда единствено основен пакет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар