Translate

неделя, 27 март 2016 г.

Проблемът с кадровото обезпечаване на здравната система у нас - огромен и нетложен



В страната има само 6 неонатолози

90% от заминаващите за чужбина лекари са 90% от новозавършилите медицина. Само през
миналата година Българският лекарски съюз е издал 524 удостоверения за работа извън страната. У нас здравеопазването се обезкървява, тъй като над 55% от работещите лекари са над 50-годишна възраст. В страната има само 20 детски хирурзи. Неонатолозите са едва 6, а детския психиатър е само един. И ОПЛ значително намаляват у нас. Остър дефицит от тях има във Видин, Разград, Монтана и други региони на България.
Проблем с кадровото обезпечаване на системата на здравеопазването има и сред съсловието на медицинските сестри, акушерките и лаборантите, алармира д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС.
Според нея е обидно на този фон да наричат лекарите -търговци в храма на медицината, крадци, болнични шашкъни, защото няма да остане никой да практикува медицина в страната.
-Голяма част от лекарите не получават достойно възнаграждение за труда си, липсват условия за кариерно израстване, а новите нормативни промени и липсата на ясни правила за финансиране на лечебните заведения, пораждат съмнения за разпределението на бюджетите на лечебните заведения. Сред проблемите в сектора са още и липса на цялостно решение за специализация, по-високо заплащане в чужбина и по-висок стандарт на живот за техните семейства, заяви тя, по време на здравен форум.
По думите и държавата трябва да разработи политика за осигуряване на кадри, а не Националната здравна карта, която е рестриктивен документ.
-Липсата на правила доведе до напрежение между различните лекари, работещи в различни направления. Лекари от ПИМП се настройват срещу колегите си от БП. Има напрежение между различните специалности по повод на финансирането на отделните клинични пътеки, въпреки че всички са недофинансирани. Битува мнението, че трябва да имаш министър от съответната специалност, за да бъде клиничната пътека оценена по-високо. Искаме ясни правила, добре обмислени промени, контрол върху дейността, заслужено уважение в обществото, заяви тя.
От БЛС настояват за здравеопазване да се отделят 8 % от БВП, средствата за ПИМП и профилактика да се увеличат, за да се облекчи системата на БП.
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар