Translate

неделя, 27 март 2016 г.

Българска Асоциация по Медицинска Онкология изригна срещу проекта на НРД 2016 за медицински дейности



С декларация, до премиера Бойко Борисов, председателя на Комисията по
здравеопазване д-р Даниела Дариткова, здравният министър д-р Петър Москов , управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов, председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев и председателя на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров, от Българска Асоциация по Медицинска Онкология (БАМО)  настояват да продължат да работят по съществуващия НРД 2015.
В нея се казва, че според юристи, този Служебен НРД е изцяло незаконен, тъй като според чл. 54, ал. 8 от ЗЗО в случаи, когато НРД за медицинските и съответно за денталните дейности не бъдат приети при условията и сроковете, определени в този закон, се прилагат действащите до момента НРД. 
От БАМО определят промените в Проекта на НРД 2016,  като „абсурдни“, тъй като те се основават на отменени от Конституционния съд наредби и посочват какви биха били последиците за пациентите с онкологични заболявания, ако този „противоречив и юридически неиздържан Проект на НРД 2016“ влезе в сила, а именно - работа в несигурност, основава на документ със съмнителна юридическа стойност, както и забавяне на лечението на онкоболните пациенто.
От БАМО отбелязват, че оперативно отстраняване на апендикс е остойностено на 800 лв, докато лечението с цитостатици е 150 - 200.

"В момента нашите здравноосигурени пациенти доплащат с инвалидните си пенсии консумативите, необходими за лечението им. С въвеждането на новите орязани цени доплащането от страна на пациентите ще бъде неизбежно – кое да плати по-напред лечебното заведение с 200 лв? Дали двудневния престой, дали образни изследвания, дали кръвни изследвания, вкл. туморни маркери? За труда на персонала да не говорим –той винаги е бил безплатен", е записано в декларацията. В нея се посочва, че неяснотите, неточните формулировки, разминаването в изискванията за изпълнение на съответните клинични пътеки и клинични/амбулаторни процедури със съществуващия стандарт по Медицинска онкология, поставят под въпрос качеството на извършваните медицински дейности, както и сигурността пациентите. Всъщност „реформата” на д-р Москов приключва с орязаните цени. По същество клиничните пътеки и процедури са същите, но с променени номера, което ще усложни допълнително работата на софтуерните специалисти и ще доведе до редица технически грешки. Като най-страшната последица онколозите определят разочарованието у младите специалисти. Един лекар с познания по вътрешни болести трябва да работи поне пет години в отделение по химиотерапия, за да натрупа необходимия опит и се яви на изпит за специалност Медицинска онкология. Нормативният хаос в момента, непрекъснатото внушение, че лекарското съсловие мами и извършва престъпления, са непоносими. Те са достатъчен стимул нашите добри млади специалисти да се реализират в други страни, където ще бъдат високо оценени и уважавани, се казва още в декларацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар