Translate

петък, 26 юни 2015 г.

Какво замита зад бутафорната си реформа Москов?




Отворено писмо до Г-н П.Москов – Министър на здравеопазването  



Уважаеми Господин Москов,


Във връзка с Вашето желание и готовност за реформи в здравеопазването, декларирани в
многобройните Ви медийни изяви, бих искала да Ви задам следните въпросите, еднозначните отговори на които вярвам, че вълнуват всички пациенти и повечето лекари в България.
1.Кога ще отпадне ал.4 от чл.63 от Закона за лечебните заведения, която гласи „След изтичане на тригодишния срок договорът за управление или контрол може да бъде подновен за нов тригодишен срок.“ Не е ли ясно, че тази алинея обезсмисля както предходната ал. 3 – „Управителите, съответно изпълнителните директори, на държавни и общински лечебни заведения за болнична помощ и диагностично-консултативни центрове – еднолични търговски дружества, се определят от собственика след конкурс за срок три години. Условията и редът за провеждане на конкурса се определят с наредба на министъра на здравеопазването.“ ,така и конкурсното назначаване на управители на лечебни заведения? Видно е, че единственият смисъл от ал.4 е възможността за безпроблемно преназначаване на съответния „заслужил“ и удобен управител.

2.До кога за управители на общински и държавни лечебни заведения ще се назначават с политически протекции лекари със съмнителна компетентност и морал? До кога държавните институции ще отказват да извършват регулярни , а не след медиен скандал финансови проверки на лечебните заведения и техните управители и ще си затварят очите относно спазването на изискванията за обществени поръчки? Какво се случи с декларацията Ви, че ще премахнете регистрацията на лечебните заведения като търговски дружества? На никой ли не му прави впечатление , че лекари с ограничени професионални способности и финансово състояние, започват да строят четириетажни къщи след един мандат като управители на лечебно заведение?

3.Кога ръководеното от Вас министерство ще пресече бруталното източване на НЗОК? Кога медицинските дейности, консумативи и медикаменти ще бъдат индивидуално остойностени и ще престане изплащането по клинични пътеки на парче, без значение дали са покрити само минималните изисквания или са се наложили допълнителни разходи? Смятам Ви е добре известно, че разходите за качествено лечение обикновено надхвърлят сумите изплащани по съответните клинични пътеки. Създава се впечатление, че държавните институции нарочно намаляват финансирането по клинични пътеки и за компенсация си затварят очите за многобройните надписвания и фалшификации по тях, като по този начин се гарантира задлъжняване и фалит за болниците в които се извършва качествено лечение и благоденствие за тези с бутафорна дейност.

4.До кога ще продължава рекетирането на българските пациенти със значително по-високи от тези в по-богатите европейски държави цени на медикаменти, консумативи и импланти? Как се реализира обещанието Ви за лекарствена борса? До кога самото министерство ще сключва договори за доставка на медикаменти по позитивния лекарствен списък на много по-високи от реалните цени? Има случаи при които за доставка едро на огромни количества от даден медикамент държавата плаща много по-висока цена за бройка отколкото цената на която същият медикамент се купува от краен потребител в обикновена турска , гръцка или румънска аптека. Оказва се, че е по-изгодно, ръководеното от Вас министерство да сключи договор за доставка с третокласна чуждестранна аптека вместо с маститите български доставчици. Дано не става въпрос отново за разпределяне на тлъсти комисионни за сметка на пациентите и държавата т.е. на данъкоплатците.

5.Кога контролиращите качеството на здравеопазването институции РЗИ И ИА „Медицински одит“ ще започнат да изпълняват задълженията си? Кога на ръководителите им ще се потърси обяснение защо регистрират някаква дейност само след избухване на скандал, въпреки че в някои случаи преди въпросните скандали са осъществявани проверки, на които е констатирано , че всичко е прекрасно. Кога на същите тези ръководители ще се потърси сметка за множеството несъстоятелни наказателни постановления , отхвърлени от съда и довели до финансови загуби на ръководеното от Вас министерство? Кой ще поеме финансовите загуби за министерството: личности като г-жа Светла Станева-директор на РЗИ Варна или г-жа Златица Петрова – директор на ИА „Медицински одит“ ,или лично Вие? Да не би да се окаже, че всичко отново е за сметка на данъкоплатците?

6. Как се развиват „реформите“ в ТЕЛК? Смятате ли , че обявения брой между 500000 и 800000 на хората с увреждания е реален? Кога ще се разследват широко известните в обществото ни престъпни схеми за присъждане на фалшива инвалидност, които източват финансовия ресурс на държавата и обричат наистина нуждаещите се от помощ хора на мизерия?  За провеждане на реформи освен красиви думи, емоционални излъчвания, лозунги и приятна външност ще бъдат необходими все пак и някакви действия, така че Ви желая успех в начинанията, каквито и да са те.

Георги Козовски

Alarmanews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар