Translate

петък, 26 юни 2015 г.

МЗ обмисля с до 10% акциз да се облагат вредните за здравето храни



МЗ в много кратък срок ще лансира публично законовите промени, които предвиждат
вредните за здравето храни да се облагат с допълнителен данък. Амбицията на МЗ е да се приеме Закон за вредните храни.
Предварителните изчисления говорят за около 150 млн. лв. допълнителни постъпления в бюджета за здраве на година от акцизите върху вредните "джънк фуудс" (храни боклук), които не са от първа необходимост, които съдържат над нормите сол, захар, трансмастни киселини или кофеин. Това са основно чипс, снакс, вафли, някои безалкохолни и др.
Предвижда се храните, които ни разболяват, да имат етикети "Вредно за здравето." Когато децата видят специалният знак върху опаковките, ще знаят, че тези лакомства оказват негативно въздействие върху човешкото здраве и от малки ще се научат да внимават какво консумират и в какви количества. По този начин у тях от рано ще бъдат формирани навици за здравословно хранене.
По думите на здравният министър д-р Петър Москов тези пари могат да бъдат насочени, както към превенция, профилактика, реално лечение на последствията от консумацията на тези храни, така и за финансирането на различни кампании, популяризиращи здравословното хранене и здравословния начин на живот, активния спорт и личната хигиена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар