Translate

петък, 26 юни 2015 г.

Министърът на финансите Владислав Горанов: Това, което се случва в здравеопазването е състояние на свободно падане



и това ще се прояви в следващите месеци, ако не се вземат някакви мерки, посочи той, по
време на бизнес форум за здравната реформа, организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Има реален риск здравната система в края на годината да изпита доста сериозни затруднения от текущото й финансово състояние, затова искам още отсега да алармирам. Приходите по консолидирания бюджет нараствали, колкото и разходите за здраве и няма държава, която да издържи на този фискален натиск, каза той.
Министър Горанов подчерта, че през последните години, от 2009 г. насам, публичните финанси в частта здравеопазване нарастват с изключително бърз темп, спрямо общото икономическо развитие на държавата и номиналното нарастване на БВП. Той припомни, че „2009 г. е приключила с 2,600 млрд. лв. разходи за здравеопазване, а 2014 г. - с близо 4 млрд. лева. Финансовият министър съобщи, че от 2006 до 2014 година разходите за здраве са скочили с около 30-40%.
Анализът показва, че това нарастване на разходите за здраве ще постави сериозен въпрос за натиск на здравеопазването върху другите сектори, които финансира правителството и ще бъде предизвикателство за решенията, които много бързо трябва да бъдат взети.
Според него има риск в края на годината системата да изпадне в сериозно затруднение, заради бързия темп на покачване на разходите. Очертава се през 2015 година дефицит от около 200 милиона лева в бюджета на НЗОК.
По думите му основния проблем на системата са неефективните разходи - изключително неефективната система на здравеопазването, но не признаването на това обстоятелство води до ескалиране на проблемите и до твърде високата цена, която българското общество плаща за относително същото качество. Той посочи за пример, че общо разходите за здравеопазване през 1998 г. са били 810 млн. лв., а сега са 4 млрд. лв., но осезаемо не е подобрен достъпът и качеството на услугата. Най-много пари от здравната каса отиват за болнична помощ и лекарства.


Няма коментари:

Публикуване на коментар