Translate

вторник, 5 май 2015 г.

Надзорният съвет на НЗОК деблокира от резерва на касата 3,7 млн. лв.



за да плати през май на болниците, надхвърлили лимитите си за лечение на злокачествени заболявания.
По-голяма прозрачност за това как се разпределят парите на здравната каса за болници и лекарства ще има занапред. Това решиха депутатите в парламентарната здравна комисия, които приеха текст, с който касата всеки месец да публикува разходите си за болници и лекарства по търговски дружества. Те гласуваха на второ четене текстове от Закона за здравното осигуряване.
Директорът на НЗОК д-р Глинка Комитов подкрепи предложението за по-голяма публичност и бе съгласен заседанията да се излъчват дори он-лайн. Така в крайна сметка депутатите с 9 гласа "за" приеха решенията на надзорния съвет да бъдат открити за цялото общество.
НЗОК оповести таблици с платените суми до април. Най-много пари за тази година е получила пловдивската УМБАЛ „Св. Георги" - 27 млн. лв. Втора по финансиране е УМБАЛ"Св. Марина" във Варна с 17.4 млн. лв. На МБАЛСМ „Пирогов" е платено 16.9 млн. лв., а на МБАЛ „Токуда болница" - 15,8 млн. лв. Малко над 10,3 млн. лв. са дадени на ВМА. На плевенската УМБАЛ "Георги Странски" – 10 млн. лв, на УМБАЛ „Софиямед" - 9,2 млн. лв., а на софийските УМБАЛ „Св. Анна", УМБАЛ „Алксандровска” и Националната кардиологична болница по около 9 млн. лв.
От обявените таблици може да се види и колко лечебници -държавни и частни, се финансират по клинични пътеки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар