вторник, 5 май 2015 г.

Надзорният съвет на НЗОК деблокира от резерва на касата 3,7 млн. лв.за да плати през май на болниците, надхвърлили лимитите си за лечение на злокачествени заболявания.
По-голяма прозрачност за това как се разпределят парите на здравната каса за болници и лекарства ще има занапред. Това решиха депутатите в парламентарната здравна комисия, които приеха текст, с който касата всеки месец да публикува разходите си за болници и лекарства по търговски дружества. Те гласуваха на второ четене текстове от Закона за здравното осигуряване.
Директорът на НЗОК д-р Глинка Комитов подкрепи предложението за по-голяма публичност и бе съгласен заседанията да се излъчват дори он-лайн. Така в крайна сметка депутатите с 9 гласа "за" приеха решенията на надзорния съвет да бъдат открити за цялото общество.
НЗОК оповести таблици с платените суми до април. Най-много пари за тази година е получила пловдивската УМБАЛ „Св. Георги" - 27 млн. лв. Втора по финансиране е УМБАЛ"Св. Марина" във Варна с 17.4 млн. лв. На МБАЛСМ „Пирогов" е платено 16.9 млн. лв., а на МБАЛ „Токуда болница" - 15,8 млн. лв. Малко над 10,3 млн. лв. са дадени на ВМА. На плевенската УМБАЛ "Георги Странски" – 10 млн. лв, на УМБАЛ „Софиямед" - 9,2 млн. лв., а на софийските УМБАЛ „Св. Анна", УМБАЛ „Алксандровска” и Националната кардиологична болница по около 9 млн. лв.
От обявените таблици може да се види и колко лечебници -държавни и частни, се финансират по клинични пътеки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар