Translate

вторник, 5 май 2015 г.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков: Министър Москов събира отбор, събира чета, за да може да направи много тежки промени



Те трябва да се извършат, защото в докладите на ЕК постоянно се посочва, че болничното здравеопазване е нискоефективно и неефикасно. Трябва да се направят максимални усилия тези заключения да прекъснат. Това казва той в интервю за БНР. Администрациите на държавните болници в карето на Александровска, да се слеят до края на годината, предлага зам. здравният министър.
"Всички болници създават едно дружество, то се управлява от борд, в който влизат директорите на всички болници и цялата тази неприсъща, немедицинска дейност на болниците се изнася навън", поясни д-р Пенков.
Според него очакваният финансов ефект от сливанията на около 10 болници ще дойде от отпадането на близо 500 души от администрацията, а спестените от това пари ще отидат към лекарите и пациентите.
Ако тези администрации се обединят в една годна, работеща, знаеща и можеща администрация, която да обслужва интересите на болниците, и то от можещи хора, това означава, че ако там вложим 1 милион - от тези 5 или 6 спестени, за заплащане на хората, които да бъдат силно мотивирани да си вършат работата като трябва, това означава минимум 4-5 милиона спестени пари. А това не е малък ресурс за болниците, посочи д-р Пенков. Той съобщи, че в Париж има обединени в дейността си 38 университетски болници, а отделно в друга група са обединени над 50 частни лечебни заведения.
Той съобщи още, че се обсъжда и вариант за създаване на болнични консорциуми между областни и общински болници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар