Translate

понеделник, 4 май 2015 г.

Студенти по медицина се включват в масово миене на ръцете на 5 май – Световния ден на чистите ръце

Болница „Тракия“ е първата болница в България, която се включва в програмата на СЗО за подобряване  на стандарта за хигиената на ръцете

Студенти по медицина и здравни грижи ще извършат едновременно хигиенна дезинфекция на ръце, демонстрирайки правилната техника от 11 часа на 5 май – Световния ден на чистите ръце, по инициатива на старозагорската Болница „Тракия“ – Парк. Събитието е организирано от д-р Валентина Цанева, болничен епидемиолог и инфекционист на лечебното заведение. Проявата е част от кампанията на Световната здравна организация за намаляване на Вътреболничните инфекции, която тази година протича под надслов: „Спасете човешки живот: поддържайте ръцете чисти“.
„Ще покажем на студентите модерната инфраструктура, която е заложена в болницата ни още с проектирането и като болнична сграда и ще упражним с тях правилните техники за хигиенна дезинфекция на ръцете с дезинфектант на алкохолна основа“, посочи д-р Цанева. Студентите ще разгледат ключовите места в Болница „Тракия“, на които са монтирани диспенсери за хигиенна дезинфекция на ръцете, достъпни както за медицинския персонал, така и за пациентите и техните посетители. Двете болнични сгради разполагат с достатъчно на брой модерни санитарни помещения, разположени „на една ръка разстояние“. Съотношението брой легла – брой умивалници в Болница „Тракия“ напълно покрива европейските здравни норми.
В болницата  ще бъде създаден специален екип от обучители и наблюдатели за спазване на правилата за хигиена на ръцете, който ще извършва директен мониторинг и периодично ще се прави оценка за спазване на 5-те основни  индикации за хигиенна дезинфекция на ръцете:
-      -Преди контакт с пациента;
       -Преди извършване на асептична процедура;
       -След контакт с телесни течности;
       -След контакт с пациента;
       -Преди и след контакт със заобикаляща пациента среда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар