Translate

сряда, 2 октомври 2013 г.

Болни зъби докарват рак и поболяват ставите



Болните зъби са източник на редица заболявания. Оказва се, че в над 50% случаите на рак на панкреаса се дължат на инфекции на венците и дори челюстта. Те са и сред основните причини за ранна поява на ревматизъм, ставни заболявания и сърдечно-съдови възпаления, като перикардити и миокардити. Това съобщиха от Факултета по дентална медицина в Медицинския университет в София. Те са и причина за редица
кожни заболявания
Едно от тях е  алопеция ареата, което се изразява в окапване на косата на участъци.
Българите и особено подрастващите са с най-болни зъби в Европа 
Средно по 5 кариеса на временните зъбки имат децата до 6-годишна възраст, а 17-годишните са с по един-два извадени постоянни зъба, показва проучване на Съюза на българските зъболекари. Независимо от трагичната картина в устата на децата ни, само  25 на сто от родителите водят малчуганите на зъболекар редовно както за лечение, така и за профилактика, независимо че здравната каса поема много повече манипулации безплатно на малолетни и непълнолетни, отколкото на хората над 18-годишна възраст. 
По неписано правило у нас на стоматолог се ходи по спешност
Според специалистите безпаричието не е истинската причина за неподдържаните зъби, а немарливостта. В подкрепа на констатацията е факта, че едва 20-25 на сто от средствата, отпускани от здравната каса за зъболечение както на деца и юноши, така и на възрастни, се оползотворяват. Останалите средства се връщат обратно в нея, тъй като хората не ходят на зъболекар дори когато имат право на безплатни пломби и профилактика. 


Силвия Николова
В.”Монитор”
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар