Translate

сряда, 2 октомври 2013 г.

Новите лекарства навлизат масово на българския пазар със закъснение от 5-7



Иновативните медикаменти стигат до нашия фармацевтичен пазар със закъснение от 5 до 7 години, след появата им, заради процедурни изисквания.
Така например, когато нови лекарства срещу СПИН се появят в САЩ, у нас те идват след 7 години. Ако медикаментът започне да се прилага в ЕС, той навлиза в България след 5 години.
Медицината и фармацията се развиват бързо и здравните системи трябва да разпознават иновацията и да я стимулират, защото тя е по-безопасна и по-ефективна за пациентите, страдащи от тежки болести.
 За съжаление България е в пъти с по-ниско потребление на иновативни терапии спрямо ЕС. Но с умно договаряне със здравната каса и осигуряването на повечето средства в системата ситуацията може да се промени, каза Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

С други думи трябва при навлизането на ново лекарство НЗОК и производителят да се договорят. 
По този начин на базата на споделената отговорност пациентите ще имат достъп до иновативни медикаменти.


Същевременно заради ниските цени на лекарствата у нас  обаче може да се развие и паралелен експорт за други държави в ЕС, което неминуемо ще доведе до дефицит в страната. Прекаленото намаляване на цената на медикаментите пък често принуждава производителите им да ги изтеглят от нашия пазар.

Българското законодателство е изключително рестриктивно по отношение ценообразуването на лекарствените продукти и е изцяло синхронизирано с европейските норми в тази област.
Понижаването на ДДС върху лекарствата поне за сега не се предвижда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар