Translate

четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Какво трябва да знаем за рака на гърдата



Ракът на млечната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване при жените в България. Той представлява около 30% от случаите на рак при жените в страните от Европейския съюз и е причина за 32% от смъртните случаи при хората с онкологично заболяване. В България всяка година диагнозата рак на гърдата получават около 3800 жени, а около 1200  умират от заболяването.
Превенция
Най-сигурният начин за предпазване от рак на гърдата е мамологичното изследване на двете гърди. Именно чрез него заболяването би могло да се установи в начален стадий. А ранното му откриване гарантира неговото лечение.
При мамографията с относително ниско рентгеново лъчение се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза. Резултатите от изследването се съхраняват за дълъг период, което позволява проследяемост на настъпващите промени в структурата на гърдите.
Изследвайте се сами!
След навършване на 20 години всяко жена трябва да започне да проверява веднъж месечно гърдите си.
·        Застанете пред огледалото и отпуснете ръце до тялото. Раменете трябва да са на едно ниво. Сложете ръце на хълбоците и внимателно се вгледайте дали двете ви гърди са симетрични и дали овалът им е нормален. Огледайте също за зачервена кожа, разраняване или друго изменение по кожата.
·        От същото положение вдигнете ръце и ги поставете на тила. Огледайте отново за някаква асиметрия.
·        Докато сте под душа, насапунисайте гърдите и ръцете си добре. Започнете с дясната ръка да изследвате лявата гърда, като правите кръгови, притискащи движения. Проверете за някакви образувания дори областта към подмишницата. Повторете кръговите движения няколко пъти. Сменете ръката и по същия начин проверете и дясната гърда.
·        Леко стиснете зърната на гърдите си и следете за изтичане на секрет.
Важно! 
Дори да забележите нещо, което ви се струва нередно, не се стряскайте, тъй като огромен процент от тези образувания са доброкачествени и не носят риск за живота ви. За да сте сигурни обаче, е необходимо да се обърнете за допълнителна консултация към специалист мамолог.

Няма коментари:

Публикуване на коментар