Translate

четвъртък, 3 октомври 2013 г.

У нас 30% от случаите на рак на млечната жлеза се диагностицират късно



У нас едва 0,7% от жените с рак на млечната жлеза се диагностицират в нулев стадий, когато заболяването е напълно лечимо. В държави с работещи скринингови системи делът на тези пациентки е 18%. И независимо от това, че в развитите страни заболеваемостта от рак на гърдата се увеличава средно с 1-2% годишно, смъртността от това онкологично заболяване спада също с 1% всяка година, съобщи доц. Георги Байчев от ВМА, в Първа САГБАЛ „Св. София“, по време на обявяването старта на.

на едномесечна кампания за борба с рака на гърдата, в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата.
По думите му  30% от случаите на рак на млечната жлеза в страната се диагностицират късно-в трети или четвърти стадий на болестта, което е непростимо високо за времето, в което живеем.
Трябва да се прекъсне тази тенденция на късно диагностициране, липса на скрининг и липса на ранна диагностика, бе категоричен доц. Байчев.
Като профилактика е наложително да бъдат обхванати жените във възрастовата група над 40 години, тъй като пикът на заболяването е между 50-70 години. А възрастта сама по себе си е рисков фактор и с напредването и честотата на заболяването също се увеличава.
Специалистите отново напомниха за рисковите фактори като генетичната диспозиция, наднормено тегло, честа или прекомерна консумация на алкохол, ранна/ късна менопауза, раждания над 30 год.възраст и др..
Те бяха единодушни, че скрининга на онко заболяванията трябва да се превърне в национална политика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар