Залежалото вносно месо се обработва с консерванти- да не лепне
В търговските вериги се извършват безпрецедентни нарушения
на европейското законодателство, съобщи д-р Румен
Караманов, бивш зам. генерален директор на Националната ветеринарномедицинска
служба, в периода 2001-2002 г..
Залежало вносно месо се продава като прясно. По европейски стандарти срокът на годност
на прясното месо е 7 дни, при 7 градуса температура. Продуктът трябва да се
реализира до 7 дни от деня на клането. Иначе не става за прясна консумация. А това е трудноизпълнимо за вносните меса. Ето защо се подменят документи и то се представя като българско. Така срокът на годност се удължава с още 4 дни. Но тъй като мръвката може сама „да се издаде", като
започне да лепне, търговците я киснат в консерванти. Често на щанда за
прясна разфасовка се предлага свински врат с кост по 9-10 лева за кило, а до
него обезкостено месо по 7-8 лева. То е обработено с хранителни добавки и
трябва да се приема като полуфабрикат.
Според д-р Караманов властите трябва незабавно да спрат
мащабната престъпна схема и да изтеглят всички тези вносни меса от търговската верига.
Няма коментари:
Публикуване на коментар