Translate

вторник, 28 май 2013 г.

Продават ни старо месо за прясно



Залежалото вносно месо се обработва с консерванти- да не лепне


В търговските вериги се извършват безпрецедентни нарушения на европейското законодателство, съобщи  д-р Румен Караманов, бивш зам. генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба, в периода 2001-2002 г.
Залежало вносно месо се продава като прясно. По европейски стандарти срокът на годност на прясното месо е 7 дни, при 7 градуса температура. Продуктът трябва да се реализира до 7 дни от деня на клането. Иначе не става за прясна консумация. А това е трудноизпълнимо за вносните меса. Ето защо се подменят документи и то се представя като българско. Така срокът на годност се удължава с още 4 дни. Но тъй като мръвката може сама „да се издаде", като започне да лепне, търговците я киснат в консерванти. Често на щанда за прясна разфасовка се предлага свински врат с кост по 9-10 лева за кило, а до него обезкостено месо по 7-8 лева. То е обработено с хранителни добавки и трябва да се приема като полуфабрикат.
Според д-р Караманов властите трябва незабавно да спрат мащабната престъпна схема и да изтеглят всички тези вносни меса от търговската верига.      
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар