Translate

понеделник, 27 май 2013 г.

Безплатни прегледи на щитовидна жлеза организират на 31 май 2013г. в Токуда



Безплатни консултации с ендокринолог по повод Световния ден на тиреоидните заболявания ще се проведат на 31 май 2013г. в МБАЛ „Токуда Болница София”. Прегледите са насочени към жени от 18 до 45 години, а желаещите да ги посетят трябва предварително да се запишат на тел. 02/403 4000.
Повече от 300 млн. души в света страдат от тиреоидни заболявания. В последните години техният брой обаче непрекъснато нараства като съществена част от тях остават недиагностицирани.
„Заболяванията на щитовидната жлеза засягат много по-често жените, отколкото мъжете. Щитовидната жлеза има важна роля за развитието на плода по време на бременност. Тя участва в изграждането на органите на бебето и особено във формирането на мозъчните структури на ембриона. Когато щитовидната жлеза на бременната жена не функционира правилно, е възможно да възникнат редица увреждания, особено в интелектуалното развитие на бебето, ” алармира проф. д-р Боян Лозанов, началник на Клиника по Ендокринология и нефрология в Токуда, който даде съвет на жените редовно да посещават профилактични прегледи при ендокринолог, особено когато планират бременност.
"Много често, ако едно, макар и леко, заболяване на щитовидната жлеза не е диагностицирано, това може да доведе до невъзможност за забременяване, усложнения при износването на плода или раждане на бебе с компрометирано интелектуално развитие. В същото време, ако заболяването се открие и лекува навреме, то рядко носи риск за бъдещите майки", обясни той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар