Translate

понеделник, 27 май 2013 г.

Национален симпозиум: „Важността от контрола на пациентите с добавен сърдечно-съдов риск и сърдечно-съдова протекция”



Акцентът на събитието, организирано от фармацевтична компания Бьорингер Ингелхайм България*, бе поставен върху превенцията на високото кръвно налягане в България и съпътстващите го рискове от усложнения и сърдечно-съдови заболявания.
Във форума участие взеха водещи специалисти в областта на кардиологията, нефрологията и ендокринологията като проф. Стефан Денчев, ръководител на Клиника по кардиология в
Клиника по нефрология, УМБАЛ”Александровска”, УМБАЛ „Александровска, проф. Здравко Каменов, Ръководител клиника по ендокринология – УМБАЛ „Александровска”, доц. Режина Джераси, доц. Арман Постаджиян, Ръководител на отделение по кардиология в болница „Св. Анна”, които отделиха специално внимание на основните аспекти по отношение на третирането на пациентите с хипертония и представиха своя опит в приложението на ранна комбинирана терапия, 24-часов контрол и сърдечно-съдова протекция. По този начин, на преден план бе изведено значението на превенцията и контрола на хипертонията днес, поради големия брой пациенти с хипертония, които са с повишен сърдечно-съдов риск (ССР) именно поради липсата на контрол върху заболяването.
Специален гост-лектор на симпозиума бе проф. Маргус Виигимаа, Ръководител на центъра по превантивна кардиология, Медицински център Северна Естония и преподавател по сърдечно-съдова медицина в Технически университет Талин, който сподели своя многогодишен опит в областта на хипертонията. Той наблегна на избора на оптимална комбинация за превенция на сърдечно-съдовите заболявания при пациентите с хипертония, а именно на 24-часова продължителност на действието на терапията, която се прилага. По думите му комбинираното лечение има по-добър ефект от монотерапията, а сред многото предимствата са ранно и трайно нормализиране на кръвното налягане и намалена стойност на лечението.
TWYNSTA®осигурява високо ниво на редукция на кръвното налягане при пациенти хипертония с добавен риск и го довежда до по-добре контролирани стойности. Трябва да се знае, че ако удвоим дозата на лекарството като монотерапия, ние няма да постигнем голям ефект за разлика от употребата на комбинирана терапия. Комбинацията от фиксирани дози води до 24% по-добри резултати”, допълни той.
Модераторът на събитието проф. Нина Гочева, Началник на Клиниката по кардиология и интензивна терапия към МБАЛ – НКБ, припомни, че съгласно указанията на Европейското кардиологично дружество всеки пациент се нуждае от индивидуално лечение, съобразно конкретното ниво на ССР, за постигане конкретни таргетни стойности на артериалното налягане (АН).
Статистиката сочи, че над 1,5 млрд. души в света и около 2 млн. българи имат АН над нормите за възрастта като при по-голямата част от тях артериалната хипертония (АХ) съпровожда сериозни допълнителни клинични ситуации. Едва около 30% от хората с хипертония в Европа, са с контролирано АН.
Хипертонията е сериозен, основен рисков фактор за ускорено развитие на атеросклероза, процес свързан със сърдечно-съдовите усложнения, на които се дължат над 1/3 от смъртните случаи в света.
Сърдечно-съдовата смъртност и специално връзката с АХ са във фокуса на вниманието на най-големите световни изследователски институции, тъй като през 2025 г. се очаква поне 1.56 млрд. възрастни да живеят с хипертония, а годишните разходи за лечението и се оценяват на почти 500 млрд. щ.долара световен мащаб. В САЩ 800 хил. души годишно умират от миокарден инфаркт и мозъчен инсулт.
Според специалистите неконтролираното АН включва повишаване честотата на нежелани реакции, удвоява смъртността и в крайна сметка на лице е отказ от лечение от страна на самите пациенти. Невъзможността за контрол се дължи на факта, че лекарите разчитат само на монотерапията, при която се увеличават дозите на медикамента и не се модифицира лечението въпреки, че АН остава над 140/90 mmHg.
Клиничните проучвания обаче убедително доказват, че над 70-80% от лекуваните хипертоници се нуждаят от комбинирана терапия (повече от един медикамент в мах. дози) за постигане прицелните стойности на АН. Сред индикациите за комбинирано лечение освен повишаване на антихипертензивната ефикасност са и установяване на по-бърз контрол на АН като целта е честотата на страничните ефекти да намалява или поне да не се увеличава.
Ранната комбинирана терапия се счита за една добра възможност към постигане на ефективен и бърз контрол на АН, тъй като при 40-50% монотерепията (лечение само с един медикамент) се оказва неефективна.
АХ има тясна връзка с неблагоприятните сърдечно-съдови инциденти и им пряко отношение към развитието на коронарната болест. 54% от инсултите и 47% от исхемичната болест на сърцето са в резултат на повишаване артериалното налягане.
Според настоящите методични ръководства препоръчителните прицелни стойности на АН са под 140/90 mmHg, а под 130/80 mmHg при пациенти с висок риск  т. е. с реализирани сърдечно-съдови, мозъчно-съдови и периферни артериални усложнения, бъбречно заболяване, захарен диабет тип 2 или тип 1 с микроалбуминурия. Не бива да се забравя обаче, че при превантивното лечение на леката хипертония в 10% се наблюдават странични ефекти.
Проф. Каменов подчерта, че връзката диабет-хипертония е изключително голяма. Данните от световния диабетен атлас сочат, че при населението от 20 до 80 год. възраст, честотата на захарния диабет (ЗД) ще нарасне в света до и над 10-11% през 2030 г., но същевременно никоя страна не е подготвена за предотвратяване на тази опасност. Епидемията е извън контрол. Половината от тези хора, които са над 50 год. имат АХ като 2/3 от тези със ЗД са и с АХ. Диабетът има много по-висока смъртност и една от причините за това е сложната патогенеза на усложненията.
У нас резултатите от проучване отпреди няколко години показват, че само 40-45% от хората със ЗД са с добра компенсация на заболяването. При останалите просто контролът е лош. По думите му старата терапевтична парадигма е глюкоцентрична, но сега вече контрола трябва да бъде мултифакториален. Необходимо е ново комплексно лечение на всички патогенетични фактори.
В този смисъл е наложително прилагането на комбинирано лечение при пациентите с ЗД тип 2, което показва статистически значима разлика в полза на комбинацията Telmisartan плюс Amlodipine. Тази терапия е ефективна и добре поносима при пациенти с АХ и ЗД.
Доц. Джераси акцентира, че честотата на терминалната бъбречна недостатъчност нараства три кратно в резултат на АХ и ЗД, водещи причини за крайната степен на хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН).
18% от диабетиците в световен мащаб не подозират, че имат бъбречно заболяване. А 80% от пациентите с бъбречна недостатъчност са с АХ.
Telhnisatan при недиабетно болни намалява сърдечната недостатъчност в ранните часове на деня, подобрява ендоделната дисфункция на бъбречните съдове и има много по-нисък леталитет. Освен това медикаментът повишава плазмения и бъбречен кръвоток и намалява съдовата резистентност.
В заключение, участващите специалисти във форума, се обединиха около тезата, че вниманието им е необходимо да се фокусира върху рисковите пациенти, които трябва да бъдат действително проследявани в хода на прилаганата терапия, тъй като целта в крайна сметка е подобряване на техния комплайънс.

---------


*Boehringer Ingelheim, която има дългогодишен опит в проучванията и лечението на артериална хипертония и съпътстващите я заболявания като диабет, както и в превенцията на сърдечно-съдови инциденти. Компанията продължава своята дейност в областта на хипертонията, след проведената през есента на 2012 г. информационна кампания – „Чуй сърцето си!”.
Терапията с Micardis (Тelmisartan) (представител на ангиотензин II-рецепторните блокери (ARB) може да предотврати едно на всеки пет сериозни сърдечносъдови събития. В България Micardis се реимбурсира на 25% от НЗОК.
В борбата за превенция и контрол на сърдечно-съдовите заболявания, компанията разработва и терапията с TWYNSTA®. TWYNSTA® e иновативен комбиниран препарат за лечение на артериална хипертония, одобрен от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Медикаментът, който се приема веднъж дневно, комбинира в една таблетка активната съставка на Micardis - telmisartan (ангиотензин II рецепторен блокер) и amlodipine (блокер на калциевите канали). Резултатите от най-новото клиничното проучване с TWYNSTA® - TEAMSTA Switch, представено на последната научна среща на Европейското дружество по хипертония (ESH) през м. май т.г., показват, че терапията осигурява бърз контрол на артериалното налягане при повечето пациенти с неконтролирана хипертония на монотерапия с инхибитори на ренин-ангиотензиновата система (например ангиотензин II рецепторни блокери или директни ренинови инхибитори). Освен това, данните  от клиничното проучване TEAMSTA Diabetes (представено през м. ноември 2011 г.) сочат, че комбинацията от  telmisartan и amlodipine води до бързо и ефективно намаление на артериалното налягане при пациенти с хипертония и съпътстващи заболявания като диабет.
------
Специалистите съветват още при АН над 120/80 да се промени начинът на живот, а при стойности над 140/80 да се премине към медикаментозна терапия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар