Translate

вторник, 28 май 2013 г.

Деца с епилепсия обединиха „Левски“ и ЦСКА



Над 15 деца с епилепсия и техни приятели играха футбол заедно с професионални футболисти от „Левски” и ЦСКА


Когато има добра кауза, всичко е възможно. Дори Костадин Стоянов от ЦСКА да купи официалния шал с химна на „Левски“, което се случи по време на благотворителния футболен мач „Заедно за здраве“, състоял се в „Заимов Спорт“ в София. Инициативата се проведе с подкрепата на Столична община.
Над 15 деца с епилепсия и техни приятели играха футбол заедно с професионални футболисти от „Левски” и ЦСКА. За първи път във футболната история на България „сини” и „червени” се обединиха около благотворителната инициатива „Заедно за здраве”, която набира средства за оборудване на Дневен център за деца с епилепсия в София.
В мача се включиха Костадин Стоянов и Томаш Черни от ЦСКА, и Жоао Силва и Радослав Цонев от „Левски”. Водеща на благотворителното събитие беше Десислава Банова, а рефер на мача – спортният журналист Петър Бакърджиев.
Статистиката сочи, че над 75000 души у нас страдат от епилепсия, като от тях близо 30 000 са деца. 
"В дневните центрове в България няма щатни места за лекари и по тази причина обикновено отказват да приемат деца с епилепсия, защото не могат да гарантират сигурността им. Дневният център за деца с епилепсия е услуга, която липсва в страната ни и е крайно време това да се промени. В центъра педагози, психолози и медицински лица ще подпомагат семействата на деца с епилепсия в процеса на тяхното отглеждане, обучение и социализация”, обясни Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).
Малките, които са с тежка форма на болестта, се нуждаят от специфични грижи и нямат възможност да правят обикновени неща, които за останалите деца са даденост – да учат, да играят и да общуват с връстници.
Изграждането на Дневен център за деца с епилепсия е една благородна инициатива, която заслужава подкрепа и се надявам повече хора да станат съпричастни към нея”, каза д-р Гюрай Ходжев, представител за България на Здравна организация „Аджъбадем“, която е инициатор на кампанията. „Днешната футболна среща с участието на футболисти от „Левски” и ЦСКА още веднъж доказва онова, в което твърдо вярваме в „Аджъбадем” – че здравето е кауза, която обединява, а не разделя”, допълни д-р Ходжев.
Звездите от телевизионния екран дариха хонорарите си за каузата. Професионалните футболисти сложиха подписите си върху официалната футболна топка на Nike, която бе продадена на благотворителен търг, а накрая се снимаха за спомен с всички желаещи.
Всичките събрани средства ще бъдат дарени на АРДЕ и ще бъдат използвани за оборудване на детския център.
Желаещите да подкрепят изграждането на Детски център за деца с епилепсия в София могат да го направят и като дарят средства по сметката на АРДЕ, разкрита специално за тази цел:

Асоциация на родители на деца с епилепсия
Банка ДСК ЕАД
Клон Иван Вазов
Бул."Витоша"№176
BG80STSA93000020970244
STSABGSF
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар