Translate

понеделник, 27 май 2013 г.

Напредък в терапията на хроничната миелоидна левкемия





Изследванията в хроничната миелоидна левкемия (ХМЛ) положителна за Филаделфийска хромозома (Ph+ ХМЛ), през последните няколко десетилетия, помогнаха за трансформирането на болестта от злокачествено заболяване с фатален изход в хронично контролируемо състояние.
Естественият ход на ХМЛ се промени съществено с приложението на тирозинкиназните
инхибитори (ТКИ), които увеличиха преживяемостта на пациентите и съответно увеличиха броя на живите пациенти с това злокачествено заболяване (броят на новозаболелите пациенти се запазва, но те живеят вече в пъти по-дълго).
Авангардните инхибитори поразяват раковите клетки още на молекулно ниво, като имат способността да щадят здравите и да не ги увреждат, както се случва при химио- и лъчетерапията, обясни националният консултант по хематология проф. Георги Михайлов.
Приемът на медикаментите е доживотен, но преживяемостта е до 25-30 години, след откриване на заболяването.
Започва единствена по рода си програма от клинични проучвания за оценка на потенциала на определена група пациенти с Ph+ ХМЛ да живеят без лекарствена терапия т.е.за постигане на ремисия без прилагане на лечение (treatment-free remission) в ХМЛ. В тази връзка проучванията могат да окажат положителен ефект в две основни направления. Първото е да се даде терапевтично ръководство за предоставяне на възможност за създаване на поколение без излагане на въздействието на съответните лекарства. Второто е, че подобни проучвания могат да имат положителен икономически ефект, свързан с намаляване на разходите от спиране на лечението на определена група пациенти при нарастващия брой на болните с това заболяване.
Фармацевтичната компания Новартис подкрепя осем проучвания, за постигане на ремисия без прилагане на лечение в ХМЛ, от които четири, инициирани от компанията и четири, инициирани от изследователи, които ще се проведат в над 40 държави в света.
Очакванията са над 2,500 пациенти да бъдат включени в тях, а близо 1,000 пациенти, ще се опитат да спрат лечението, като част от проучванията.
България ще участва в две от проучванията, които са в начална подготвителна фаза и броят на пациентите се уточнява. Протоколите на проучванията, инициирани от фармацевтичната компания, са създадени на базата на научно обсъждане и съгласие от страна на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Американската агенция по храните и лекарствата (FDA).
По думите на д-р Стамен Попов, Мениджър на Новартис Онкология за България, участието на българските медицински специалисти в подобни научни проекти нарежда страната ни до най-развитите страни в медицинската наука като компанията продължава да подкрепя активно инициативи, водещи до повишаване квалификацията и натрупване на допълнителен опит от българските специалисти, както и такива, които са от полза за лечението и диагностиката на българските пациенти.
Освен стартиращите проучвания в България, страната ни може да се похвали с още едно постижение - първата на Балканския полуостров машина, работеща в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания (СБАЛХЗ-ЕАД) в София, която улавя раковите клетки още на молекулно ниво, преди те да са се изменили и да започнат да увреждат организма.Освен това апаратът осигурява високотехнологично проследяване на пациентите с ХМЛ и отчита с изключителна точност и нивото на остатъчните левкемични клетки в организма във всеки един момент – от момента на откриване на заболяването, по време на лечението и след приключване на съответния курс на терапията. Това е необходимо за добрия контрол на заболяването и ефекта от лечението, каза доц. Георги Балаценко от Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания.
Апаратът за молекулярен анализ GeneXpert представлява последно поколение, напълно автоматизирана затворена система за провеждане на молекулярен анализ (Real-Time PCR анализи на BCR-ABL) при пациенти с ХМЛ. Опитът през последните месеци с този апарат доказа възможностите му и напълно оправда очакванията на специалистите. GeneXpert функционира в условия на сведена до абсолютен минимум ръчна работа и намеса, бързо получаване на резултатите - до 2 часа и възможност за незабавано изработване и на единични пациентски проби. Методиката е стандартизирана по международната скала, възприета от СЗО.
НЗОК поема заплащането на реактивите за изследването.

------

ХМЛ е една от четирите най-чести форми на левкемия при възрастни. Заболяването се развива в резултат на аномалия на стволовите клетки в костния мозък. Аномалията се намира върху дефектен ген т. нар. Филаделфийска хромозома, отговорен за производството на белтък, който контролира продукцията на белите кръвни клетки.  
У нас 350 българи страдат от хронична миелоидна левкемия, като най-младият пациент е едва на 3 г.. При над 30% от пациентите болестта протича без никакви симптоми и  в почти половината от случаите се открива случайно.В страната има двама мъже от Пловдив и София, които  са създали поколение въпреки болестта си и са вече татковци на съвършено здрави деца. Предстои пациентка с ХМЛ, да прекъсне терапията си, за да може да забременее. Има обаче жени, които са диагностицирани по време на проследяване на  бременността им. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар