Translate

вторник, 28 май 2013 г.

Борисов: Орешарски ни следва програмата



Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че според заявките в медиите засега кандидат-премиерът на БСП Пламен Орешарски „спазва стриктно" програмата на ГЕРБ.
„Няма да вдигат данъците, както тръбяха един месец, това е много хубаво", обясни Борисов. Той се зарадва още, че няма да се строи АЕЦ „Белене", защото „знаели, че лъжат" и за проекта няма финансиране. Бившият премиер е доволен, че ще бъдат вдигнати парите за отглеждане на дете през втората година, но порица БСП, че мислят за смекчаване на забраната за тютюнопушене на обществени места - това нямало нищо общо със здравеопазването.Обясненията на Борисов дойдоха, след като той и част от бившите му министри -Цветан Цветанов, Николай Младенов, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, и други настоящи депутати поканиха на среща в парламента посланиците от ЕС, САЩ и Турция.По същото време в отсрещна зала Орешарски преговаряше с други формации за бъдещата управленска програма.
Още в началото на срещата с дипломатите, чийто старт закъсня заради забавяне на домакините от ГЕРБ, Борисов се извини, че е бил в залата, когато в първия пленарен ден лидерът на, Атака" Волен Сидеров ги нарече „червенобузи чичковци" и депутатите му демонстративно седнаха, докато звучеше химнът на Европа. Борисов декларира, че ГЕРБ ще са опозиция, макар „за първи път в историята на България в най-тежката криза партия да печели поредни парламентарни избори". И обяви, че позицията на ГЕРБ е да не влиза в никакви договорки с националистите, за разлика от политическите им опоненти. Бившият премиер даде пример с предстояща среща на БСП с „Атака". Но такава нямаше. Малко след като се зарадва на заявките на Орешарски, Борисов обаче отсече: „Не виждам никаква логика в това да се обявява, че утре (вторник - б.р.) ще има правителство без подкрепата на „Атака" и ГЕРБ, защото чисто математически БСП и ДПС имат 120 гласа. Не виждам логика, но явно има някаква комбинация, някакъв трик, който ще ни бъде приложен." Но не разкри как ще се държат депутатите му при избора - на въпрос дали ПГ на ГЕРБ ще се регистрира за пленарното заседание, за да има нужния кворум, Борисов се обърна към журналистите: „И утре е ден, и утре трябва да получавате заплати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар