Translate

неделя, 16 декември 2012 г.

Не пипайте парите на децата!



3,2 млн. лева за децата в риск ще бъдат отклонени за финансиране на кръвните центрове. За това алармираха от Националната мрежа за децата. В същото време от ГЕРБ кабинета вчера бръкнаха в чувала с подаръци и щедро за няколко часа раздадоха цели 74 млн. лв. Най-много получи МЗ. Всъщност с тези малко над 41 млн. лв.  правителството "тушира" решението на Конституционния съд, който отсъди, че прехвърлянето на 100 млн. лв. от здравните вноски към МЗ е противоконституционно.
Едни милиони бяха дадени, едни милиони бяха взети - някой да разбра как ги преместиха от единия джоб в другия ловките факири начело с българския Фуше на хазната Симеон Дянков. Едно е ясно само - прехвърляните от МЗ към НЗОК и във фиска пари са наши, на здравноосигурените.
Идеята парите, спестени от съкращаване на персонал в медико-социалните домове за деца, да се пренасочат към кръвните центрове, иде във време, когато там ври и кипи все още, въпреки обещаваното от здравната шефка увеличение на заплатите. Тоест - вземаме от децата, за да дадем на здравните спецалисти в кръвните центрове. Та така да нагнетим и непоносимост между отделните категории нуждаещи се, а децата и без туй нямат думата. Тенденцията за т.нар. реформа в домовете за деца засега ражда уродливи плодове. Парите от закритите домове и намалените капацитети потъват като в Марсинската падина в общия бюджет, а не се инвестират в грижа за децата и семействата, роптаят с право неправителствените организации.
А все повече недоносени бебета днес остават без специализирани услуги, без профилактика на психичното им здраве - какво ти, понякога и без храна остават..., а все повече българки пък остават без ранна грижа при рискова бременност, без елементарно здравеопазване дори. Реформа тук отново означава икономия за сметка на ощетените. 
А за милионите забравете - има много желаещи "отличници" да ги гушнат. Или и те да потънат при онзи милиард и половина от здравните ни вноски.


Ева Костова
В. "Дума" 

Няма коментари:

Публикуване на коментар