Translate

неделя, 16 декември 2012 г.

Според СЗО дементните състояния са епидемията на 21 век



Пациентите с Алцхаймер все още заплащат за животоподдържащите си лекарства, сигнализираха от гражданско сдружение „Алцхаймер България".
МЗ не е изпълнило решението на Върховния административен съд от февруари, според което НЗОК трябва да поеме до месец частично или напълно стойността на лекарствата подходящи за забавяне ходът на развитие на болестта, съобщи Ирина Илиева, секретар на гражданското сдружение "Алцхаймер-България".
И макар МЗ веднага .да включва заболяването в Наредба 38, в списъка, който разрешава на НЗОК да ги реимбурсира, актуализиран през лятото, не са посочени кои точно лекарства ще се заплащат от касата. В резултат на което НЗОК вече 10 месеца не реимбурсира част от медикаментите за това заболяване. В крайна сметка решението на съда е формално изпълнено и 10 месеца няма реален полезен ход, което на практика е дискриминация към тези болни, заяви тя.
Според СЗО дементните състояния са епидемията на 21 век.Данните от национално проучване сочат, че диагностицираните случаи на деменция у нас са около 100 000. 60% от тях се отнасят до болестта на Алцхаймер, медикаментите за забавянето на която струват близо 200 лева месечно, каза проф. Стефка Янчева, невролог и консултант към сдружението.
По думите й преките и косвените разходи за лечение и обгрижване на болни от Алцхаймер са големи, тъй като пациентите са зависими от близките си, а за обгрижването на един болен са нужни най-малко двама негови близки. В България няма квалифицирани медицински сестри или социални работници, които да се справят с тези пациенти, каза още проф.Янчева.
През м.г. в столицата отвори врати единственият в страната дневен център за болни от Алцхаймер, по проект „оперативна програма човешки ресурси. Но то вече е затворен, защото европарите просто са свършили, съобщиха от сдружението.
В Чехия например на страдащите от това заболяване се осигурява мрежа от дневни центрове, лични асистенти, най-съвременно лечение. Нещо повече пациентка с това заболяване обикаля цяла Европа заедно с терапевта си и със свой роднина. И благодарение на комплексната грижа, осигурявана от държавата, може да води пълноценен живот.
От МЗ са поели ангажимент от януари 2013 г. НЗОК да започне да покрива поне 50% от лекарствата на пациентите с Алцхаймер. „Ние обаче не вярваме на тези обещания", категорични са от „Алцхаймер България".
Според прогнозата им пациентите с Алцхаймер до 2050 г. ще се удвоят или утроят не са в страната, поради застаряване на населението. Ето защо те настояват Правителството да признае болестта на Алцхаймер като приоритет на българското здравеопазване и да изготви национален план за справяне с болестта на Алцхаймер и сходни заболявания, в това число и политически ангажимент в сферите на научните изследвания, превенцията и социалната защита.
В Националния план за справяне с болестта трябва да бъдат предвидени програми за специална подготовка на лични и социални асистенти, изграждане на дневни центрове за грижа за болните, за да могат роднините им да работят, категорични са от сдружение "Алцхаймер-България".
От сдружението съобщиха, че важна стъпка към въвеждане на Национален план е започналата през месец ноември т. г. Националната подписка за приемане на Европейска писмена декларация 80/2008, която поставя болестта на Алцхаймер като водещ приоритет в здравната политика на приелите я държави. Тя вече е подписана от 16 български евродепутата.
Освен това те настояват и за дневни центрове, лични и социални асистенти, достъп до ранна диагностика и лечение, обучение и квалификация на ОПЛ за разпознаване, на Алцхаймер и другите дементни заболявания, диагностициране, насочване на тези пациенти към лекарите-специалисти и изграждане на мрежа от тях.
Настояват още и за подпомагане обучението на близките и формиране на групи за взаимо/самопомощ, за създаване ма информационни центрове с мултидицсциплинирани екипи, национален информационен телефон, уеб-сайтове с популярна информация.
По време на пресконференцията стана ясно, че на първия международен семинар свързан с проблемите на страдащите от деменции под надслов „Обмяна на опит и експертиза за изработване на Национален план за деменциите по време на криза”, състоял се между 30.11. и 2.12.2012 г. в гр. Сандански, организиран от ГС “Алцхаймер-България. В него са участвали представители на България, Чехия и Македония.
За съжаление от всички писмено поканени институции само от Министерството на труда и социалното политика е имало представител.И макар, че първоначално е потвърдило, в последствие е заявило, че не може да прати представител, съобщи още Илиева.
Според Владимир Томов, председател на Конфедерация “Защита на здравето”, у нас нормативната уредба така е структурирана, че се стреми да предостави на българските граждани здравеопазване, което във всичките си аспекти е далеч от европейските норми важащи за страните-членки на ЕС.


Няма коментари:

Публикуване на коментар