Translate

неделя, 16 декември 2012 г.

61% - отказали цигарите в резултат на личен избор



69% пушат колкото и преди забраната от 1 юни

Последното национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) показва, че почти една трета от пушачите са намалили цигарите, всеки пети, или 16%, от пушачите са спрели да посещават заведения, а 18%, ходят по-рядко в заведения след 1 юни 2012 г., когато влезе в сила забраната за тютюнопушене на обществени места. Това са предимно хора на възраст между 50 и 59 години, както и по-образованите и заможни българи. 11% от пушачите признават, че посещават заведения, в които се пуши въпреки забраната. Това твърдят млади жители на големите градове. За 22% от пушачите забраната не е проблем защото те така или иначе не ходят по заведения.
Данните на НЦИОМ показват още, че 42% от анкетираните пушачи са предимно мъже, на възраст между 30 и 49 години и роми. 46% посочват, че никога в живота си не са пушили. Като бивши пушачи се определят 12% от анкетираните. От тях едва 4% са се отказали заради забраната. 69% обаче твърдят, че сега пушат точно толкова, колкото и преди влизането и в сила. 28% посочват, че са намалили цигарите в резултат на забраната.
В проучването 52% от бившите пушачи изтъкват здравословни причини като основание за отказа си от пушене, 37% твърдят, по-възрастни и бедни хора, че са оставили тютюна поради финансови причини, 7% са посочили графата „Други", а 61% твърдят, че отказът им от тютюнопушене е техен личен избор. Според представителите на НЦИОМ този отговор може да се тълкува и като стремеж за налагане на личния избор над принудата.
В заведения на закрито, половината от пушачите или близо 48% излизат навън, за да пушат, но други 15% пък се въздържат от вредния навик.
Изследването е проведено, сред 1000 пълнолетни граждани в 86 населени места, между 30 ноември и 6 декември.
От НЦИОМ уточняват, че процентът надхвърля 100, защото някои от анкетираните са давали повече от един отговор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар