Translate

събота, 10 ноември 2012 г.

Съсловни и пациентски организации се обединиха срещу бюджета на НЗОК за 2013 година




Във връзка с гласувания от НС проектобюджет на НЗОК на срещата, между ръководствата на БЛС, БЗС, СФБ и БАПЗГ с представители на национално представените пациентски организации – Федерация Български пациентски форум, Българска асоциация за закрила на пациентите, Национална пациентска организация, Конфедерация "Защита на здравето", присъстващите се обединиха около тезата, че в бюджета на НЗОК не са предвидени средства, които държавата е длъжна по закон да заложи. Те не приемат не само абдикацията на правителството от ангажимента да внася пълната вноска от 8% на деца, студенти, социално слаби и т.н., но и обстоятелството, че в бюджета незаконосъобразно не е предвидено покачването на пенсиите  през следващата година.
А във връзка с намеренията за прехвърляне на дейности от МЗ към НЗОК като ваксини от задължителния имунизационен календар, процедури ин витро, интензивни грижи и т.н., се обръща внимание, че това прехвърляне е незаконосъобразно и представлява незачитане решението на Конституционния съд на Р. България, който само преди месеци обяви противоправността на трансферите от НЗОК към МЗ.
Всички участници в срещата решиха, че ще настояват за спазването на основния принцип, заложен в ЗЗО - договорното начало и ще се противопоставят на всички опити за политизиране и обсебване на НЗОК, включително и чрез призив за референдум относно нейната пълна независимост от изпълнителната власт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар